La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 23 marzo 2009

60% din copiii româncelor rămân în ţară


Autor: Elena Halcu
Data: 23 mar 2009

Româncele îşi lasă mai uşor copiii în ţară, în grija rudelor, decât o fac alte imigrante din Italia. Două asociaţii de voluntari din Torino, Almaterra şi ASAI, care se ocupă de asistarea şi angajarea îngrijitoarelor pentru bătrâni, au publicat recent o serie de date legate de menajerele şi îngrijitoarele din Italia.

Mai ales pentru menajere, munca în Italia implică adesea renunţarea la familie Foto: Cristian Gaiţă
Asociaţia ASAI a monitorizat în ultimii trei ani 2.400 de imigrante care prestează aceste munci. Analiza datelor divizate pe naţionalităţi evidenţiază o situaţie delicată în ceea ce priveşte româncele. 60% dintre ele şi-au lăsat copiii în România, în grija rudelor sau a cunoştinţelor. Spre deosebire de acestea, doar 30% dintre marocance au lăsat copiii în ţară.

„Aceste femei stau 24 de ore din 24 închise în casă cu bătrânii şi nu-şi văd copiii cu anii”, ne-a explicat Vilma Gabutti, de la asociaţia ASAI.

Problema copiilor imigrantelor a fost însă discutată şi sub alte aspecte. „Copiii nu înţeleg sacrificiul făcut de mamele lor. Imigrantele ajung să aibă grijă de copiii noştri, renunţând să-şi crească fiii. Astfel, se creează un abis între mame şi copii, atunci când decid să îi aducă în Italia”, a completat Gabutti.

Multe menajere muncesc la negru

Datele au fost comentate şi de şefa departamentului pentru Egalitatea de Şanse, Marta Levi, din cadrul Primăriei Torino. Ea a subliniat că în Italia există peste 745.000 de menajere sau îngrijitoare angajate legal şi alte 600.000 care fac această muncă la negru.

Levi a mai spus că fiii imigranţilor nu mai pot fi consideraţi mână de lucru ieftină, întrucât ei au pretenţia să lucreze în funcţie de pregătirea pe care o au.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento