La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 12 marzo 2009

Doi din trei italieni ii considera pe romani antipatici

Corespondenta din Italia
de Miruna Cajvaneanu
Marţi, 10 martie 2009 Actualitate Diasporă

Doar 57% dintre italienii stiu ca Romania face parte din Uniunea Europeana, in timp ce aproape doi din trei italieni ii considera pe romanii antipatici, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Studii de Opinie Publica.

Sondajul a fost prezentat luni, in cadrul celui mai urmarit talk show din Italia Porta a Porta (Rai Uno), dedicat 'violului de Sf. Valentin' din parcul Caffarella de la Roma, pentru care au fost acuzati si arestati doi cetateni romani de origine maghiara, Alexandru Isztoika Loyos si Karol Racz.

La intrebarea "Cat de simpatici sunt pentru tine romanii?", 32% au raspuns "putin simpatici", iar 32% "deloc simpatici". In ceea ce priveste legatura dintre romani si criminalitate, 60% dintre cei intervievati considera ca nivelul criminalitatii in Italia a crescut odata cu sosirea masiva a romanilor.

43% dintre respondenti nu sunt de acord cu exercitarea dreptului de vot de catre cetatenii romani prezenti in Peninsula.

Catalina Curceanu, cercetatoare la Institutul National de fizica nucleara de la Frascati, langa Roma, a intervenit in discutie, sustinand ca sondajul demonstreaza existenta unei atmosfere ingrijoratoare printre italieni, generata de campania mediatica exacerbata a ziaristilor din Peninsula impotriva romanilor.

Ea a cerut presei sa arate si cealalta fata a conationalilor din Italia, argumentand ca romanii sunt prezenti in multe domenii de excelenta, cum ar fi cercetarea stiintifica: "Eu ma ocup de doua proiecte de cercetare europeana in domeniul fizicii nucleare, si, in aceasta calitate, reprezint atat Romania, cat si Italia, pentru ca, mai intai de toate, ma consider un cetatean european".

La emisiune au participat Gianni Alemanno, primarul capitalei, Achille Serra - fostul prefect al Romei, Lorenzo La Marca, avocatul lui Karol Racz, precum si alti politicieni si jurnalisti italieni. La emisiune au fost prezenti si cativa romani, printre care Andrei Patache, tanarul din Onesti care a salvat o italianca de la agresiune sexuala.

Sursa: HotNews.ro


Citeste si:


Româncă ucisă pentru că a furat câteva sticle
Zid „antiviol“ în jurul parcului Caffarella
Maşina unui român din Italia, incendiată în parcarea unui cazino
Roma. Actor italian, atacat cu un cuţit pentru că s-a dat drept român
Torino: Un român în patrulele lui Silvio Berlusconi

Leggi anche:

Acilia, madre e figlia investite da un ubriaco contromano
Bologna,uccide compagna e si spara
Condannato vicequestore per favori sessuali
VIOLENZA SESSUALE: NOMADI E ROMENI AIUTANO FORZE POLIZIA
Gli imprenditori italiani stretti tra credit crunch e rischio xenofobia
STUPRI: A ROMA ITALIANO VIOLENTA E RAPINA DUE PROSTITUTE ROMENE
Italia-Romania/ Iniziato incontro tra Manganelli e omologo romeno
SICUREZZA: FINI AI MEDIA, NO ATTRIBUZIONE ETNICA DIETRO STUPRO
IMMIGRAZIONE/ Quanti sono, cosa fanno e come vivono i romeni in Italia
Alemanno: "Sostegno a immigrati che seguono la legalità"
La Iena si finge romena, minacciata col coltello
Gazeta Romaneasca: in prima pagina i “mostri italiani”
Il regime della paura
I diritti violati dell’indifendibile romeno
DNA rumeno

1 commento:

Anonimo ha detto...

m-am saturat de voi!!!Traiesc de 18 ani in italia si parca inainte nu era asa dar acum am ajuns sa ascund faptul ca sint romanca di cauza voastra care va comportati ca nieste fiare nenorocitilor

Posta un commento