La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 10 marzo 2009

Atleţii din România s-au bronz(at) la Torino


Autor: Delia Coşereanu
Data: 9 mar 2009

Anca Heltne, la aruncarea greutăţii, şi Ioan Vieru, la 400 de metri, au terminat pe locul trei la Europene. Heltne a aruncat bila la 18,44 metri, în timp ce Vieru a reuşit cea mai bună performanţă personală a sezonului, cu 46,54 secunde, la 400 de metri.

Anca Heltne a obţinut la Torino prima sa medalie într-o competiţie importantă
Foto: Afp

Organizatorii Campionatelor Europene de la Torino ar putea vopsi treapta a treia a podiumului în roşu-galben-albastru. După două zile de concurs, sportivii români au cucerit două medalii de bronz, reuşind să depăşească obiectivul stabilit înaintea plecării în Italia, respectiv o medalie şi alţi 3 sportivi în finale.

Anca Heltne, aflată la prima medalie într-o competiţie de asemenea anvergură, şi Ioan Vieru, care a reuşit cea mai bună performanţă personală în acest sezon, au reuşit să readucă tricolorul românesc în atenţia lumii atletice, de pe poziţia a treia a podiumului.

Anca Heltne a cucerit prima medalie obţinută de atletismul românesc la aruncarea greutăţii după bronzul Mihaelei Loghin în Spania, tot la o ediţie indoor a Eropenelor, în 1986. “Sunt extrem de fericită, chiar dacă nu am aruncat cât de mult aş fi putut”, a declarat Anca Heltne pentru Adevărul după încheierea concursului.

O forţă folosită în mod constructiv

Cea mai bună perfomanţă a carierei pentru Anca Heltne a fost reuşită la Bucureşti, chiar în februarie anul acesta la Cupa de Cristal, când a aruncat 19,54 metri, o performanţă cu care ar fi câştigat lejer titlul european la Torino.

“E tardiv acum să mai vorbim despre faptul că eram principală favorită sau că puteam câştiga aurul. A fost un concurs greu şi am avut momente în care m-am simţit epuizată”, a mai spus Heltne. Sportiva este din Câmpulung Muscel, unde a făcut liceul sportiv.

Mai târziu a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova şi Facultatea de Chinetoterapie din acelaşi oraş. “Am început să mă gândesc la posibilitatea de a face sport de performanţă într-o împrejurare destul de neplăcută: în clasa a opta, în timpul campionatelor de handbal, care se organizau între clase, am aruncat atât de tare mingea încât am luxat mâna celei care stătea în poartă. Atunci mi-am dat seama că am o forţă pe care trebuia să o folosesc în mod constructiv”, îşi aminteşte Anca.

Atleta s-a înscris la liceul sportiv şi a început antrenamentele cu Gabriel Bădescu. Acesta, după două luni de aruncare cu suliţa, a îndrumat-o spre greutate, proba unde a cunoscut cel mai mare succes săptămâna trecută, la Torino.

Povestea nu se va opri însă aici. Anca va relua imediat antrenamentele, deoarece în perioada 14-16 martie urmează European Cup Winter Throwing, în Tenerife.

Şi-a cunoscut soţul la atletism

Anca Heltne şi-a cunoscut soţul şi actualul său antrenor, Runar Heltne, prin intermediul lui Gabriel Bădescu. Originar din Norvegia, Runar a ajuns în România pentru că erau condiţii mai bune de antrenament. Fusese trimis chiar la Câmpulung Muscel, la Gabriel Bădescu, în 2000.

Toamna a cunoscut-o pe Anca, iar în ianuarie 2001 s-au şi căsătorit. Acum locuiesc împreună în Bucureşti şi îşi dedică împreună viaţa sportului. Runar este extrem de mândru de soţia sa: “Este prima medalie importantă pentru ea pentru că cei mai buni atleţi sunt în Europa. E ca şi cum ar fi câştigat Mondialele”, a spus încântat acesta.

Vieru: „Este o reuşită deosebită să iei medalie la 30 de ani“

Ioan Vieru (dreapta) şi-a justificat statutul de favorit la Campionatele Europene

Foto: Epa

După o serie de probleme medicale avute în ultimul an, inclusiv o răceală puternică cu mai puţin de două săptămâni înainte de participarea la Europene, Ioan Vieru a reuşit un parcurs extraordinar în finala probei de 400 de metri, aducând a doua medalie de bronz pentru România. 46.54 secunde a fost timpul cu care Vieru a încheiat cursa, în spatele suedezului Johan Wissman (Suedia) cu 45.89 şi a italianului Claudio Licciardello, 46.32 de secunde.

A fost cea mai bună performanţă personală a românului în acest sezon. “Sper ca toată să fie mulţumită de mine. Cred că este o performanţă deosebită să câştigi o medalie la această vârstă”, a spus Vieru, care a împlinit 30 de ani pe 4 ianuarie 2009.

Este a doua medalie din carieră pentru Vieru, care a mai cucerit tot un bronz la Campionatele Europene de sală de la Viena, în 2002.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento