La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 10 marzo 2009

A mers la Rai pentru a-şi apăra compatrioţii


Autor: Cornel Toma
Data: 9 mar 2009

O studentă româncă a intervenit, din public, în timpul unei emisiuni, pentru a le reproşa italienilor că generalizează cu acuzele la adresa compatrioţilor săi.

Raluca s-a dus în studio pentru a le lua apărarea românilor

Românii se află în centrul atenţiei mass-media italiene de mai bine de o lună, ca urmare a mediatizării excesive a infracţiunilor comise de unii dintre compatrioţii noştri. Joia trecută, pe unul dintre posturile televiziunii publice, Rai Due, a fost difuzat talk-showul „Anno zero”, realizat de Michele Santoro.

Emisiunea este principalul talk-show al canalului Rai Due şi s-a intitulat „Arrivano i mostri” (Vin monştrii). Realizatorul şi-a propus să dezlege misterul „violului de la Caffarella”. Invitaţi în platou, Francesco Rutelli, fost primar al Romei, subsecretarul de stat în ministerul de Interne, Alfredo Mantovano, primarul oraşului Verona, Flavio Tosi (Liga Nordului), şi fostul prefect al Romei Achille Serra, actualmente senator.

Dincolo de polemica generată de erorile investigatorilor care ţin în puşcărie doi români fără nicio probă, în platou s-a mai vorbit şi despre învinovăţirea unei întregi comunităţi pentru delictele comise de câţiva dintre reprezentanţii acesteia.

Intervenţie neaşteptată

Spre sfârşitul emisiunii există un spaţiu dedicat intervenţiilor publicului, unde discuţiile au fost monopolizate de o româncă.
Ea s-a recomandat Raluca şi a spus că a venit in Italia in urma cu 11 ani, şi-a terminat studiile cu notă maximă şi recent şi-a încheiat şi lucrarea de doctorat. „De ce mă faceţi voi (italienii, n.r.) să mă simt vinovată pentru infracţiunile comise de alţi români?”

„Puneţi-vă în locul românilor oneşti“

Românca a explicat apoi: „În această seară s-a vorbit foarte mult despre români şi despre România, dar despre români ca agresori, mai mult decât despre ei ca victime”. După aceasta a sugerat publicului să se pună în locul românilor.

„Sunt aici pentru că vreau să reprezint miile de români care muncesc de dimineaţa până seara şi care îşi trăiesc viaţa onest. Vreau ca, pentru un moment, toţi cei prezenţi aici să se pună în locul acestor români”.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento