La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 6 marzo 2009

Mall sută la sută românesc în Italia


Autor: Anca Mihai
Data: 6 mar 2009

ROMA. Duminică, în apropierea gării Tiburtina, va fi inaugurat complexul comercial „La Strada”. Pentru construirea centrului dedicat comunităţii româneşti au fost cooptaţi numai muncitori din ţară, iar angajaţii din magazine sunt toţi conaţionali.

Toţi angajaţii complexului comercial sunt conaţionali, iar etichetele sunt scrise în limba română Foto: A. Mihai
Centrul comercial „La Strada”, care găzduieşte 9 magazine şi un supermarket, a creat locuri de muncă pentru 25 de muncitori români care au lucrat timp de 3 luni la proiectul societăţii „Smith and Smith”.

Alţi zece compatrioţi şi-au găsit de muncă în cadrul complexului după finalizarea acestuia. De la reconstrucţia pereţilor şi până la cele mai mici detalii de decor, proiectul „La Strada” a fost realizat numai cu ajutorul specialiştilor români. Centre simlare vor fi deschise la Torino şi la Milano.

Din nou la muncă

Apropiata deschidere a complexului a reprezentat o şansă pentru Mirela Lucaci, de 29 ani, din Adjud, judeţul Vrancea, care se afla în şomaj de 3 ani. Ea va fi una dintre vânzătoarele din supermarketul românesc.

Acesta, pe lângă produsele alimentare româneşti, va avea şi marfă italiană. Colega Mirelei, Simona Gafton, de 28 ani, din Făgăraş, consideră că, odată cu angajarea la supermarket, „i s-a oferit o nouă şansă” după ce a schimbat mai multe servicii în cei şase ani de când locuieşte în Italia. Româncele sunt bucuroase că vor lucra într-un loc curat şi organizat la standarde europene.

Aflat lângă gara Tiburtina, centrul îşi doreşte să devină un „punct de referinţă” pentru comunitatea românească şi nu doar un spaţiu comercial. La preţul de 50 euro pe metru pătrat, chiria unui magazin ajunge, în medie, la 1. 000 de euro pe lună.

„Vrem să adunăm românii de pe stradă“

Pe lângă supermarket, centrul găzduieşte un birou de transfer de bani, un magazin de haine elegante, pentru diferite ocazii, o reprezentanţă a unei companiei aeriene lowcost, o librărie românească şi un magazin de artizanat. Centrul va mai găzdui şi o cofetărie.

„Credem că dacă românii au un loc unde să întâlnească alţi români, vor renunţa încet încet la sticla de bere servită pe stradă şi vor prefera să se destindă într-un spaţiu civilizat”, ne-a spus Florin Stan, project manager la „La Strada”.

La inaugurare a fost invitat să susţină un concert cântăreţul de muzică populară român Gheorghe Turda. Inaugurarea va fi urmată de o slujbă oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi.

Zonă frecventată de români

Nu departe de centrul comercial se află una dintre principalele autogări ale oraşului şi a doua gară ca mărime a Capitalei. Zona este frecventată de români întrucât de aici pleacă şi sosesc autocarele pentru România.

Sursa: Adevarul.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

aveti vinuri romanesti?

Anonimo ha detto...

cu cofa...

Posta un commento