La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 14 marzo 2009

Dezbatere aprinsa in PE pe tema copiilor emigrantilor romani


11 Martie 2009
Situatia celor 350.000 de copii romani ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, a starnit, marti seara, o dezbatere aprinsa intre reprezentantii grupurilor parlamentare din PE. Comisarul european Vladimir Spidla recunoaste ca "datele sunt alarmante." Ca urmare a dezbaterii, initiata de Rovana Plumb, joi va fi supusa la vot o motiune de rezolutie pe acest subiect.

Foto: CE

Potrivit unui studiu UNICEF, in 2008, aproape 350 000 de copii romani au avut cel putin un parinte plecat in strainatate si in jur de 126 000 de copii au avut ambii parinti plecati la munca in alta tara.

„Este un subiect care necesita atentia noastra, desi datele sunt insuficiente pentru o abordare finala. Datele sunt insa suficient de alarmante, pentru o abordare activa. Dovezile arata ca, in mai multe state membre, copiii ramasi singuri acasa ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate sunt trimisi in structuri de ingrijire a copiilor pentru ca, din motive financiare, cei ramasi acasa nu se mai pot ocupa de ei. Comisia a solicitat studii ce vor fi finalizate la sfarsitul acestui an. Raspunsul la aceasta problema este la latitudinea statelor membre, dar exista oportunitati pentru ca Uniunea Europeana sa faca ceva concret in acest sens. Comisia, impreuna cu reteaua Eures vor face totul pentru a ajuta acesti copii ramasi in tara de origine, prin proiecte care sa sprijine rolul familiei”, a afirmat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale Vladimir Spidla.

Europarlamentarul Nicodim Bulzesc (PPE) l-a intrebat pe comisarul Spidla, daca CE considera ca problema copiilor ramasi acasa „este numai problema guvernului tarii gazda sau ar trebui luate masuri la nivel european pentru a-i ajuta pe acesti copii de-a lungul anilor de scoala?”

Spidla a spus ca "raspunsul la aceasta problema este la latitudinea statelor membre, dar exista oportunitati pentru ca Uniunea Europeana sa faca ceva concret in acest sens", amintind ca executivul comunitar a solicitat mai multe studii ce urmeaza sa fie finalizate la sfarsitul acestui an.

"In conditiile plecarii parintilor la munca si a ramanerii copiilor in grija unor persoane care nu pot oferi sprijin emotional si educativ, se poate ajunge la efecte negative in ceea ce priveste sanatatea si dezvoltarea psihica a copiilor, angrenarea lor in comportamente deviante sau neconcordante cu varsta acestora si supunerea lor la exploatare sau abuzuri de alta natura", a declarat Rovana Plumb (PSE), initiatoarea dezbaterii si membra a Comisiei pentru

ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL).

Potrivit eurodeputatei Marie Panayotopoulos-Cassiotou (PPE), “nu exista acorduri bilaterale adecvate intre statele membre astfel incat parintii sa nu trebuiasca sa isi abandoneze copiii si nu exista asistenta din tarile europene pentru a construi retele care sa ajute copiii care ajung in astfel de situatii, pentru a nu fi traumatizati pe viata”.

Eurodeputata PSE Corina Cretu a depus, marti, o declaratie scrisa aferenta dezbaterii, solicitand o implicare mai mare a Comisiei Europene prin sustinerea unor programe de asistenta si consiliere, precum si de prevenire a abandonului scolar, a comportamentelor delincvente, a traficului de copii si a exploatarii prin munca a minorilor.

"Societatea romaneasca a resimtit atat beneficiile emigrarii, cat si dezavantajele. Banii trimisi acasa de romanii plecati la munca in strainatate au contribuit la reducerea saraciei, dar familiile in care unul sau ambii parinti lucreaza in alta tara sufera in urma schimbarilor din viata lor. Situatia cea mai frecventa este aceea a lasarii copilului in grija unuia dintre parinti, a unei rude sau a prietenilor. S-a remarcat o deteriorare a relatiei copilului cu parintele ramas acasa si au existat cazuri in care copiii au fost abuzati tocmai de cei carora le-au fost incredintati", se arata in declaratia scrisa.

"In general, dupa cum releva toate studiile in materie, starea psihica a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate este negativa, ajungandu-se pana la suicid, pentru ca se simt abandonati si nefericiti. Din pacate, in zonele din Romania de unde provine masiv forta de munca emigrata -mediul rural si orasele mici si medii- circa 85% din scoli nu au psiholog", se arata in continuare.

In cadrul dezbaterii, europarlamentarul PSE Gabriela Cretu a atras atentia asupra faptului ca "pe langa costul mai scazut al fortei de munca din est, tarile mai dezvoltate externalizeaza si o parte din celelalte costuri aferente fortei de munca – cele referitoare la copiii angajatilor; acestea raman in sarcina comunitatilor si statelor de unde provin muncitorii si sunt semnificative".

Sursa: EurActiv.

Nessun commento:

Posta un commento