La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 12 marzo 2009

Am intrat în top 10 băutori europeni de bere: câte sticle duce un român


PIAŢĂ Berarii nu se tem de criză – berea-i aliment
Am intrat în top 10 băutori europeni de bere: câte sticle duce un român
12 MARTIE 2009
PET-ul, sticla, cutia, halba – topul recipientelor autohtone
Per total, anul trecut în România s-au băut 20 de milioane de hectolitri de bere

Anul trecut, un român a băut în medie 93 de litri de bere, cu patru litri mai mult decât în 2007, şi cu 27 de litri mai mult decât în 2004, arată datele Asociaţiei Berarii României (ABR). Apetitul pentru bere a făcut ca România să intre, anul trecut, în topul primelor zece ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul de bere. „În 2008, piaţa berii a avut un trend ascendent, România intrând în top 10 al ţărilor din Europa cu o producţie de peste 20 de milioane de hectolitri. Pentru 2009, estimăm că vânzările de bere vor creşte, dar într-un ritm mai lent”, a declarat Shachar Shaine, preşedintele asociaţiei. Totodată, cea mai mare parte din berea produsă în ţara noastră, în proporţie de 70%, este consumată acasă, în timp ce restul, în restaurante şi baruri.
Cine bea atâta bere? Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Berarii României, 85% dintre bărbaţii cu vârste peste 18 ani şi 56% dintre femei sunt consumatori fideli de bere, iar 97,5% din berea consumată provine din producţia locală. Berarii nu îşi fac probleme că din cauza crizei românii vor consuma mai puţină băutură în acest an.

„Berea nu este un produs de lux. Eu cred că românii vor continua să consume şi nu vor renunţa la bere, ci mai degrabă la alte produse alimentare. Ne bazăm mult pe sezonul de vară. O sticlă de bere este mai ieftină decât în celelalte ţări europene, mai puţin în Bulgaria”, a mai adăugat preşedintele ABR.
Preferata românilor este berea la PET
Cea mai multă bere consumată din totalul vânzărilor de anul trecut este cea la PET, în proporţie de 46,5%, în creştere faţă de anii precedenţi, urmată de cea la sticlă, în proporţie de 37,5%, în scădere cu trei procente faţă de 2007, şi cu 24,4% faţă de 2004. O creştere s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte consumul de bere la cutie, de la 8% în 2004, la 10,4% în 2007, ajungând anul trecut la 13%. Totodată, românii au consumat foarte puţină bere la halbă, adică 3% din totalul vânzărilor, în scădere faţă de 2007, când procentul era de 3,5%, iar în 2004 de 5,7%. Anul trecut, piaţa berii a fost de 1,7 miliarde de euro, iar preţul de raft a variat de la 0,85 la 0,9 euro pentru un litru de bere, potrivit lui Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei.
Astfel, într-un an, un român a băut 186 de beri, adică o bere la două zile. Reprezentanţii ABR au mai declarat că preţul berii a crescut în linie cu inflaţia. E posibil ca pe viitor preţurile la anumite categorii să crească, deoarece o parte din materia primă este importată şi plătită în euro, în timp ce vânzările sunt în lei.
Faţă de 2007, volumul importat a ajuns la 500.000 de hectolitri, de la 180.000, iar exporturile au ajuns la 60.000 de hectolitri, de la 26.000. Vânzările celor patru membri ai Asociaţiei Berarilor din România, fără a include Romaqua, au crescut cu 8,6%, la 16,46 milioane de hectolitri. Investiţiile berarilor în tehnologie, capacitate de producţie şi personal au depăşit anul trecut suma de 200 de milioane de euro. (A.G.)

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento