La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 19 marzo 2009

Pensionarii români fug de contracte de muncă


Autor: Elena Halcu
Data: 19 mar 2009

ITALIA .Conaţionalii de vârsta a treia plecaţi la lucru în Peninsulă se tem că îşi vor pierde drepturile băneşti. Recentele propuneri referitoare la Legea Pensiilor i-au alertat fără rost pe românii pensionari din Italia. Ei cred că-şi pierd pensia dacă se află în ţară că au contract în Italia.

Îngrijitoarele bătrânilor din Italia se tem că vor rămâne fără pensie
Foto: Elena Halcu

Propunerea făcută de Guvernul României prin care pensionarii care s-au reangajat la stat trebuie să aleagă între salariu şi pensie i-a alertat pensionarii români din Italia.

O parte din îngrijitoarele bătrânilor din Italia sunt românce trecute de vârsta pensionării. Unele dintre ele muncesc cu contract în Italia, dar primesc şi pensie în România.

Multe dintre ele spun, atunci când sunt întrebate, că lucrează la negru; le e teamă că alţi români le pot pârî la Casa Naţională de Pensii din România şi rămân fără pensii.

„Prefer la negru“

Margareta Adam (55 de ani), din Bacău, are grijă să nu pomenească de pensie când vorbeşte cu alte românce. „Eu primesc pensie în România, dar de doi ani lucrez ca îngrijitoare la Torino cu un contract pe o perioadă îndelungată. Am auzit de la rudele din ţară că nu am voie să iau şi pensie şi să am şi un contract de muncă.

Aşa că nu mai spun nimănui că iau şi pensie în România, ca să nu rămân fără ea. Şi alte pensionare pe care le cunosc preferă să spună românilor care le întreabă că ele lucrează la negru”, spune Margareta.

Leonte Ana (59 de ani), din Braşov, are o pensie de 300 de lei în România. De două ori pe an merge la Pescara să lucreze ca îngrijitoare. „Bătrânii italieni mi-au propus să mă angajeze cu contract, dar eu am refuzat.

Îmi este teamă să nu descopere cei de la Casa Naţională de Pensii din ţară că eu am şi pensie, şi salariu. Prefer să lucrez la negru. Muncesc maximum trei luni, după care mă întorc în ţară”, spune Ana.

Temerile sunt nefondate

În decembrie 2008, Guvernul Boc a propus ca pensionarii să nu mai ia salariu de la stat, ci să aleagă între pensie şi salariu. Ordonanţa nu s-a referit şi la categoria pensionarilor care s-au angajat la firme private, categorie care include şi pensionarii care muncesc în Italia.

Anita Cristea, ataşat la biroul pentru probleme de muncă al Ambasadei României la Roma ne-a precizat că există riscul de a rămâne fără pensie numai în anumite cazuri.

„Persoanele care beneficiază de pensie anticipată, anticipată parţial sau de pensie de invaliditate de gradul I şi II nu au voie să aibe un job şi sunt obligate să anunţe Casa Naţională de Pensii dacă muncesc cu contract în Italia.

Inspectorii pot verifica dacă această regulă este încălcată, iar atunci pensionarul rămâne fără pensie şi riscă o amendă.”, a spus Anita Cristea.

Pensionarii pot lucra liniştiţi, nu-şi vor pierde pensia

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, guvernul Boc a propus interzicerea cumulului pensiei cu salariul obţinut de la intituţiile de stat. La 5 ianuarie 2009, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgentă care prevedea ca pensionarii angajaţi să aleagă: salariul ori pensia.

A doua zi, Boc a revenit şi a precizat că pensionarii au voie să lucreze în continuare. Ei pot fi plătiţi cu ajutorul unor convenţii civile sau prin contracte de drepturi de autor. În 15 februarie însă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa este neconstituţională şi nu se poate aplica. Astfel, legislaţia română nu interzice cumulul pensiei din România, cu salariul din Italia.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento