La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 6 marzo 2009

Recomandarea, mai importantă decât un CV bun


Autor: Simona Topciu
Data: 5 mar 2009

ITALIA Pentru un angajat român în Peninsulă contează mult mai mult referinţele pe care fostul său angajator le furnizează decât CV-ul.

O vorbă bună pusă de fostul patron îţă dă mai multe şanse de angajare decât participarea la unul dintre târgurile de joburi
Publicitate Şansele de a fi acceptat într-un anumit post, pentru a deveni titularul unui contract de închiriere sau pentru cumpărarea unei case, cresc în funcţie de experienţa pe care o ai, dar mai ales de cât de bine vorbesc despre tine cei pentru care ai lucrat anterior.

De multe ori conaţionalele care îşi caută o slujbă de menajeră, babby-sitter sau îngrijitoare au nevoie de recomadare. Italienii vor să ştie unde a mai lucrat persoana pe care vor să o angajeze.

Un simplu CV nu este de ajuns. “Am găsit o familie pentru care să lucrez, iar aceştia au cerut de la angajatorii precedenţi recomandare prin telefon. E cam dificil să te angajeze o familie fără să ai recomandare.”, ne-a explicat Ana Ciobanu, 30 ani, din Milano.

Seriozitatea contează cel mai mult

În alte cazuri recomandarea vine de la sine pentru românii care au lucrat un timp cu italienii. “Eu am muncit doi ani pentru cel de la care am cumpărat afacerea. Ştia că sunt serios pentru că tăiam chitanţă şi pentru produse de 1.50 euro. Bacşişul pe care mi-l lăsau clienţii i-l dădeam la sfârşitul lunii şi ceream doar salariul. Ulterior mi-a vândut licenţa pentru că ştia că de la mine va scoate banii, că sunt serios.”, ne-a explicat Ioan Mitruţi, de 50 ani, patronul unui atelier de croitorie din Milano.

La stat, importante sunt studiile

În administraţia publică italiană lucrează 867 de români. Pentru a accede într-un post din administraţia publică e nevoie de curriculum vitae şi de demonstrarea capacităţilor profesionale:

“Eu am făcut un master la Università degli Studi di Milano, apoi mi-am prezentat CV-ul. Pe baza datelor respective şi în funcţie de abilităţile profesionale am fost acceptată pe post”, ne-a explicat Cerasela Cioroboreanu, colaborator, de circa şapte ani, al serviciilor sociale din primăria din Milano.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento