La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 12 marzo 2009

„Stranierii“ sunt ajutaţi să poarte de grijă copiilor


Autor: George Cojocaru
Data: 10 mar 2009

Moldovenii care pleacă la muncă peste hotare vor putea învăţa cum să se poarte cu copiii lor, astfel încât să nu se simtă abandonaţi. Poveştile zguduitoare ale copiilor lăsaţi de izbelişte de „stranieri” i-au inspirat pe membrii Asociaţiei „Alternative Sociale” să realizeze primul ghid destinat părinţilor cu joburi în străinătate.
Ghidul pentru părinţi va fi disponibil în maxim o lună Foto: Florin Chirica

Manualul conţine „ponturi” pentru părinţi şi per ansamblu îi îndeamnă să-i obişnuiască din timp pe micuţi cu ideea unei despărţiri de lungă durată. Gheorghe Pascaru, coorodonatorul proiectului, susţine că, încă de la început, copilul trebuie să participe la planurile de plecare ale părinţilor.

„Este cel mai simplu lucru pe care aceştia pot să-l facă, pentru a-i da timp să se acomodeze cu ideea. S-a întâmplat ca minorul să afle de plecarea lui chiar cu câteva ore înainte de despărţire, când acesta îşi făcea bagajul”, povesteşte coordonatorul proiectului.

Copiii nu pot fi părinţi

Un alt capitol sensibil sunt situaţiile în care părinţii îi lasă pe copiii mai mici în grija celui mai mare. „Nu-i poţi trasa unui adolescent sarcini de adult”, mai spune Gheorghe Pascaru. Acesta îşi aminteşte de cazul a două puştoaice, lăsate de mamă singure în apartament.

„Cea mare preluase efectiv toate atribuţiile mamei deşi era doar în clasa a X-a. Plătea întreţinerea, stabilea la ce va face meditaţii sora mai mică sau ce vor mănca”, mai povesteşte coordonatorul. La întoarcerea mamei, fata a intrat în conflict cu acesta pentru că, după o perioadă ca „părinte”, nu i se mai părea normal să primească indicaţii de la aceasta.

Noi subiecte de discuţie

Specialiştii spun că pentru copilul lăsat acasă este esenţială comunicarea cu cei dragi.

„Majoritatea părinţilor se mulţumesc să-şi întrebe copiii la telefon doar ce au mai făcut la şcoală şi dacă sunt sănătoşi. Nu vorbesc însă cu ei despre pasiunile sau înclinaţiile lor, lucruri care sunt foarte importante pentru ei”, mai spune Gheorge Pascaru. Cu timpul, convorbirile dintre părinte şi copil devin tot mai protocolare, iar distanţa dintre ei se măreşte, până când acesta din urmă se va simţi abandonat.

Părăsiţi de mamă

Lipsa de comunicare poate duce la adevărate drame. „Doi fraţi, unul de 15, altul de 16 ani, au ajuns acum să creadă că mama lor i-a trădat pentru familia din Italia, după ce nu i-a mai căutat la telefon”, spune coordonatorul.

Rămaşi doar în grija unei bunici bolnave care nu mai avea posibilitatea să-i întreţină, băieţii au renunţat la şcoală şi chiar au ajuns să fure.

Manual şi pentru psihologi
Pe lângă ghidul pentru părinţii plecaţi în străinătate, „Alternative Sociale” a pregătit şi un manual cadrelor didactice, pentru a le uşura lucrul cu adolescenţii lăsaţi singuri acasă. Cele două ghiduri, spune coordonatorul Gheorghe Pascaru, vor fi accesibile publicului în maxim o lună, în judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento