La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 1 dicembre 2010

O romanca profesoara de dans la Milano


Romanca a refuzat o oferta de la Teatro della Scala pentru a-si deschide propria scoala de dans. Ea a ramas in Italia din dragoste pentru un italian cunoscut in timpul unui turneu.

Irina Pana (40 ani, originara din Bucuresti) este in Italia din decembrie 1991. A absolvit Liceul de Arta “George Enescu”, din Bucuresti, profilul coregrafie. Si-a luat diploma de profesor de balet la Scoala de la Scala. Fosta balerina a Teatrului Oleg Danovski din Constanta este in prezent directorul scolii de dans din Busto Garolfo (Milano). Irina se afla 1991 in turneu cu Teatrul Danovski si asa l-a cunoscut pe fostul sot, un italian, astfel ca a hotarat sa ramana in Italia.
In 2002 si-a luat diploma ca profesoara de balet la Scoala Teatrului Scala si i s-a propus sa predea acolo. Propunerea a coincis insa cu divortul de primul sot. Nu numai ca a refuzat propunerea de la Scala, dar a incetat si colaborarea cu vechea scoala, unde lucra ca profesor de cand venise in Italia. “Mi se parea dificil sa-mi organizez eu viata, alaturi de fiica mea, cu atat mai putin sa oganizez viata altora”, spune Irina.

Are mai multi elevi copii
Nu regreta insa ca a refuzat Tetrul Scala, pentru ca ulterior a reusit sa-si croiasca propriul drum. Coregrafa a luat decizia de a deschide scoala “Happy Dance” in 2007 si de atunci este profesor si director al institutiei. Actualmente la “Happy Dance” sunt 160 de elevi, dintre care 90% sunt copii, de la 4 la 18 ani, iar 10% sunt adulti. Oferta cursurilor este vasta: pentru amatori, profesionisti, dans clasic, hip-hop, jazz, break, aerobic.
De-a lungul timpului circa zece elevi ai romancei au ajuns la scoala de dans de la Scala. Acest lucru e important, “deoarece scoala pe care o conduc este una de dans amatorial, iar faptul ca a dat zece elevi scolii de la Scala este un semn al calitatii si al dorintei acestora de a incerca «strada profesionismului», a explicat coregrafa.

Sursa: In Strainatate

Nessun commento:

Posta un commento