La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 19 dicembre 2010

Portretul românului în Italia: muncitor în construcţii, salariu de 1.000 de euro

Joi, 09 Decembrie 2010

Aproape 700.000 de români muncesc în prezent în Italia, majoritatea acestora în construcţii şi ca îngrijitori de copii şi bătrâni, iar veniturile lor medii se apropie de 1.000 de euro lunar, potrivit datelor centralizate de Ambasada României din Italia.

Mai mult de un sfert dintre românii care muncesc în Italia sunt angajaţi în construcţii / FOTO: Grup RC

Mai mult de jumătate dintre românii din Italia sunt încadraţi ca muncitori calificaţi şi doar o treime ca lucrători necalificaţi.

Aproximativ 87% dintre lucrătorii români desfăşurau o muncă subordonată la nivelul anului trecut şi doar 12% desfăşurau activităţi independente.

Datele postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) mai arată că 14% dintre românii din Italia au slujbe de funcţionari şi doar 4% dintre ei au profesii care necesitată o înaltă calificare.

Mai mult de un sfert dintre români sunt angajaţi în construcţii, 23% desfăşoară activităţi de îngrijire copii şi persoane vârstnice, 5% muncesc în comerţ, 7% în industria hotelieră şi în restaurante şi aproape 5% în agricultură.

Majoritatea muncitorilor români (peste 70%) au contracte de muncă pe durată nedeterminată, 15% contracte de muncă cu durată determinată şi 12 % au o activitate independentă.

Rata şomajului în rândul muncitorilor români din Italia a ajuns la 11,4% la începutul anului 2010. În acel moment, figurau în evidenţele italiene peste 887.500 de români, dintre care aveau un loc de muncă un număr de 693.467 persoane.

Cei mai mulţi români locuiesc în regiunea Lazio,peste 106.000, Lombardia (87.883), Veneto (62.784) şi Piemonte (62.412) şi majoritatea au venituri lunare apropiate de venitul mediu personal al unui cetăţean străin, de 971 euro.

Românii care lucrează în afara ţării au trimis, anul trecut, prin canalele oficiale 824 milioane de euro, dar suma reprezintă doar o parte din banii trimişi acasă, deoarece în multe cazuri aceştia transportă banii, fie personal, fie cu ajutorul rudelor sau cunoştinţelor.

Sursa: REALITATEA.NET

Nessun commento:

Posta un commento