La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 4 giugno 2009

Diaconescu vrea sprijin de la Educaţie şi Interne pentru românii din Italia


Miercuri, 03 Iunie 2009

Ministrul Cristian Diaconescu, aflat în vizită în Italia, a declarat miercuri pentru NewsIn că MAE singur nu poate acoperi întreaga gamă de necesităţi ale românilor din afară ţării, fiind necesară o cooperare cu celelalte ministere, cum ar fi cel al Educaţiei sau cel de Interne.

Cristian Diaconescu a anunţat, într-o declaraţie pentru NewsIn, că a decis să solicite autorităţilor italiene acordul pentru deschiderea unor oficii consulare în sudul Italiei, întrucât tot mai mulţi români se stabilesc în zona Siciliei sau a Sardiniei. În plus, ministrul a spus că a propus ca în fiecare consulat al României în Italia să existe câte un reprezentantal Ministerului de Interne, care va avea ca atribuţii combaterea infracţionalităţii.

De asemenea, ministrul a spus că este necesară dublarea numărului ataşaţilor (pentru probleme - n.r.) de muncă din fiecare reprezentanţă consulară a României, pentru ca aceştia să ofere sprijin şi informaţii adecvate românilor.

În aceeaşi idee, MAE va adresa o rugăminte Ministerului Român al Educaţiei pentru ca acesta să trimită mai mulţi dascăli şi reprezentanţi în Italia, şeful MAE putând să constate o dorinţă din partea elevilor şi studenţilor italieni de a studia limba română, dar şi o necesitate în cadrul comunităţii româneşti. La ora actuală, există 28 de cadre didactice în şcoli din Italia şi cinci profesori universitari care conduc catedre de limba română.

"Ceea ce vreau să spun este că, dincolo de tradiţionala activitate consulară, este absolut necesar să extindem şi să sofisticăm reprezentarea în exterior, dacă vrem să spunem că sprijinim românii din străinătate", a subliniat Cristian Diaconescu, arătând că MAE are nevoie şi de colaborarea altor ministere pentru o activitate cât mai completă. "Numai MAE nu poate acoperi întreaga gamă de necesităţi ale românilor din afară ţării", a arătat şeful diplomaţiei.

Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento