Romania
AUTO Soluţionarea accidentelor uşoare se simplifică de la 1 iulie
Tot ce trebuie să ştiţi despre constatarea amiabilă în caz de accident
de Loredana VOICULESCU 23 IUNIE 2009
„Există posibilitatea ca cele două opinii să nu corespundă. Fiecare scrie ce crede şi apoi se vor certa companiile de asigurări, pentru stabilirea vinovatului“, Albin Biro, membru CSA
„Posibilitatea unor fraude creşte. Nu toţi şoferii sunt corecţi. Va fi destul de greu, în unele cazuri, ca societăţile de asigurări să stabilească vinovatul, în locul organelor de poliţie“, Bogdan Andriescu, expert în cadrul societăţii EOS Risq
Accidentele uşoare, fără puncte de penalizare
Foto: Valeriu Tanasoff
Şoferii care fac accidente soldate doar cu daune materiale pot scăpa, de la 1 iulie, de drumul la Poliţie, dar şi de eventualele amenzi şi puncte de penalizare, odată cu introducerea constatării amiabile (în terminologia de specialitate constat).
Constatul este un formular pe care şoferii implicaţi într-un accident uşor şi care nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor îl vor putea completa pe loc cu datele accidentului, fără să mai fie nevoiţi să anunţe Poliţia. Noua metodă, care este opţională, fiind o alternativă la varianta tradiţională, funcţionează deja în toate statele Uniunii Europene.
„Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a făcut deja apel la companiile de asigurări pentru ca acestea să le dea tuturor posesorilor de RCA câte un formular de constat amiabil“, a declarat pentru Gândul Albin Biro, membru al CSA.
Vinovăţia, stabilită de asiguratori
Noutatea este că vinovăţia va fi decisă de companiile de asigurări unde posesorii de automobile au poliţa RCA, şi nu de către Poliţie. Ambii şoferi trebuie să accepte soluţionarea prin procedura de constatare amiabilă.
„Există posibilitatea ca cele două opinii să nu corespundă. Fiecare scrie ce crede şi apoi se vor certa companiile de asigurări, pentru stabilirea vinovatului. Însă, dacă una dintre părţi nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul“, a explicat Biro.
Formularul, care are două pagini autocopiative, trebuie completat, printre altele, şi cu datele celor care au fost martori la evenimentul rutier, precum şi cu o schiţă a accidentului. Reprezentanţii companiilor de asigurări îi avertizează pe automobiliştii care vor recurge la constatul amiabil să fie atenţi. „Pentru a evita anumite neplăceri, cel mai bine este să se verifice permisul de conducere, cartea de identitate, talonul maşinii, poliţa RCA ale celuilalt şofer, pentru a fi siguri că acesta le-a completat corect în formularul de constat amiabil, astfel încât asiguratorul să întocmească în mod corect dosarul de daună“, avertizează la unison reprezentanţii asiguratorilor.
Fiecare conducător auto îşi păstrează o pagină pe care va trebui să o ducă, în termen de 24 de ore la compania de asigurări care i-a eliberat poliţa RCA. „Formularul este la fel cu ceea ce se completa până acum la Poliţie în caz de accident, doar că de la 1 iulie se va completa pe capota maşinii, dacă aceasta nu este prea şifonată“, mai spune Biro.
Asiguratorii se tem de fraude
Unele companii de asigurări privesc cu reţinere introducerea constatului amiabil, temându-se de posibilitatea unor fraude. „Posibilitatea unor fraude creşte. Nu toţi şoferii sunt corecţi. Va fi destul de greu, în unele cazuri, ca societăţile de asigurări să stabilească vinovatul, în locul organelor de poliţie“, ne-a declarat Bogdan Andriescu, expert în cadrul societăţii EOS Risq. În schimb, preşedintele Astra Asigurări, Radu Mustăţea, este de părere că odată cu introducerea, de la 1 iulie, a constatului amiabil, costurile societăţilor de asigurări nu vor creşte semnificativ.
Info plus:
Când se poate folosi constatul amiabil
• Accidentul rutier nu este soldat cu victime
• În accident sunt implicate doar două vehicule asigurate cu RCA
• Şoferii nu se află sub influenţa alcoolului
• Autoturismele au inspecţia tehnică periodică la zi (Sursa: CSA)
Sursa: Gandul.
martedì 23 giugno 2009
Tot ce trebuie să ştiţi despre constatarea amiabilă în caz de accident
Pubblicato da Catalina Sava alle 16:23
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento