La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 4 giugno 2009

„Pleci în concediu, îţi poţi pierde locul de muncă“


Autor: Anca Mihai
Data: 3 iun 2009

Sosirea verii este de cele mai multe ori un motiv de frustrare pentru menajerele române şi pentru angajatorii acestora. Chiar dacă lucrează fără contracte, româncele nu pot pleca în concediu până nu-şi găsesc înlocuitoare.

Pe piaţa muncii, în sectorul menajerelor, concurenţa nu ţine cont de reguli sau de bun-simţ
Foto: Cristian Gaiţă

Româncele ajung la soluţii de compromis cu angajatorii lor pentru două – trei săptămâni de concediu. Pentru că aşteaptă un an întreg perioada când se pot întoarce acasă, menajerele acceptă condiţiile impuse de bătrânii pe care îi îngrijesc.

Pe lângă neplata perioadei de concediu, româncele sunt nevoite să-şi găsească o înlocuitoare, mai ales dacă bătrânii sunt imobilizaţi la pat. Multe dintre femeile care acceptă să-şi înlocuiască prietenele plecate în vacanţă consideră angajarea temporară ca pe o perioadă de probă pentru un nou loc de muncă. La întoarcerea din concediu, menajera poate avea surpriza să-şi găsească postul ocupat.

Menajerele povestesc că, în ciuda faptului că românii se plâng că nu găsesc de lucru, este foarte greu ca cineva să accepe o astfel de slujbă pe o perioadă scurtă. În acest caz, ele apelează la rudele din România care doresc să câştige între 600 de euro şi 800 de euro în luna respectivă.

De multe ori, soluţia găsită nu are un deznodământ fericit. Mioara Stelică (44 de ani), din Iaşi, a rămas fără loc de muncă la întoarcerea din vacanţă. Bătrânii la care lucra au preferat-o pe prietena ei, căreia îi ceruse să o înlocuiască în luna august, anul trecut.

„Prietena mea a rămas cu slujba, are şi ea doi copii la Iaşi şi a acceptat propunerea în ciuda prieteniei noastre. Am avut mari greutăţi financiare pentru că bătrânii nu mi-au plătit nici ultima lună lucrată la ei”, ne-a mărturisit Mioara.

Cele mai întâlnite situaţii sunt cele în care familia oferă înlocuitoarei o sumă mai mică de bani sau cele în care chiar înlocuitoarea se oferă să lucreze cu un salariu mai mic decât al menajerei iniţiale. Aceste lucruri se întâmplă cu precădere în familiile italiene cu un venit modest, unde 20 de euro sau 50 de euro pe lună contează foarte mult.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento