La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 14 giugno 2009

La Roma, Ion Iliescu se dezice de ţiganii români


13 IUNIE 2009

La Roma, Ion Iliescu se dezice de ţiganii români
Românii de „etnie ţigănească” au creat în special probleme în Italia în ultimii ani: au născut confuzie cu privire la imaginea întregii comunităţi de români şi au dat prilejul forţelor extremiste ale dreptei italiene să exprime nişte poziţii xenofobe şi incorecte. Astfel s-a „lepădat” Ion Iliescu de ţigani la Roma, unde a ajuns vineri pentru a primi un premiu din partea Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale (AEREC), relatează Agerpres.

Preşedintele de onoare al PSD a subliniat că unul din punctele principale ale prezentării sale a fost înscrierea problemei etniei rome în contextul european, arătând că Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de integrarea ţiganilor nu numai din România, ci din toate ţările membre.

„În Italia sunt mai mulţi şi cred că regimul de mişcare a străinilor în această ţară le-a fost favorabil din acest punct de vedere. Cum ştim foarte bine, unii dintre ţigani au un comportament mai dificil, se integrează mai greu (...). Temperamentul meridional tipic a răbufnit mai puternic decât în Spania de exemplu, unde sunt şi acolo mulţi români, dar autorităţile spaniole au şi o experienţă proprie cu ţiganii din Spania. Sigur, şi numărul românilor este cam la jumătate faţă de cel din Italia. Dar în orice caz, acolo nu au apărut cu asemenea acuitate aceste probleme din Italia”, a precizat Ion Iliescu, adăugând şi faptul că în Italia şi în Europa s-a confundat şi încă se mai confundă naţionalitatea română cu etnia romă.

Numărul mic al românilor care au votat în Italia – „un semnal”

Ion Iliescu a arătat de asemenea că în prezent contextul general româno-italian s-a „ameliorat” în ciuda faptului că la alegerile europarlamentare „dreapta agresivă italiană” a câştigat nişte poziţii în Parlamentul European, situaţie înregistrată de altfel şi în alte ţări europene.

„Alegerile europarlamentare au reflectat şi o anumită stare de spirit, am înţeles că prezenţa la vot a românilor din Italia a fost foarte redusă şi probabil că asta arată reţinerea oamenilor de a se afişa ca atare. Mai mulţi români au votat ca rezidenţi italieni, decât ca români. Este şi acesta un semnal”, a comentat fostul şef al statului.

El a arătat că alegerea româncei Leontina Ionescu în această săptămână în funcţia de consilier comunal în orăşelul Marcellina de lângă Roma este un lucru bun, care „arată că sunt şi comunităţi unde oamenii s-au integrat bine şi italienii reacţionează în mod firesc pentru că s-au creat relaţii umane bune”.

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento