La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 28 luglio 2010

Consilieră PSD, recalificată cameristă în Italia



Teodora Hotăran, ales local al muncipiului Arad, a renunţat la funcţie pentru un job într-un hotel din străinătate.
Teodora Hotăran, pe vremea când activa în politicăSursa: AGERPRES

În timp ce în casa liderului PSD Victor Ponta se poartă bonele filipineze, tinerele speranţe ale social-democraţiei ajung să muncească prin Italia. Teodora Hotăran a renunţat la funcţia de consiler local PSD al municipiului Arad pentru un job de cameristă la un hotel din sudul Tirolului.

"E un hotel situat în Italia la graniţa cu Austria. Este la 22 km de localitatea Bolzano, în vârful muntelului. Suntem la 1.700 de metri. Aici se schiază din septembrie", a povestit, pentru EVZ, Teodora Hotăran.
Câştigă mai bine decât în politică
Indemnizaţia de consilier local îi aducea 500-600 de lei lunar. În Italia câştigă 1.500 de euro pe lună, iar cu bacşişul ajunge şi la 2.000.
"Poate nu pare mult. Dar am masă şi cazare asigurate. Rămân cu aceşti bani", spune proaspăta cameristă, cu şapte ani de experinţă politică în rândurile social-democraţiei. Este absolventă a două facultăţi - Inginerie Alimentară şi Ştiinţe Juridice - la care şi-a adăugat un masterat în administraţia publică. Spune că a plecat din ţară din cauza crizei.
"În ţară e o mare criză economică. Se fac reduceri de salarii, de personal. Cu acest guvern în următorii doi ani e mai bine să plec din ţară", spune Teodora Hotăran. La hotelul din Italia a ajuns printr-o "prietenă bună" care lucrează acolo şi i-a propus o slujbă.
Demisie cu întârziere
În Italia a plecat de două luni fără să-şi anunţe şefii din Consiliul Local al Primăriei Arad, de unde a demisionat abia de câteva zile, printr-o scrisoare. În tot acest timp i-a reprezentat pe arădeni din postul de cameristă.
Ideea de a pleca i-a venit în primăvară. Atunci l-a informat şi pe şeful său pe linie de partid, preşedintele PSD Arad Marius Lazăr.
"Teodora Hotăran a ales libertatea de a munci pentru un preţ mai corect pentru munca pe care o prestează", a comentat Marius Lazăr recalificarea colegei sale de partid în cameristă. În 2008, presa locală din Arad a relatat despre un incident a cărui victimă a fost Teodora Hotăran: a fost agresată de soţia unui om de afaceri, presa punând păruiala pe seama geloziei.
Teodora Hotăran era una dintre tinerele speranţe ale PSD. A fost membru al Consiliului Naţional al PSD, secretar executiv al organizaţiei municipale şi delegat la congresele partidului. O vreme a activat pe lângă Cristian Diaconescu în Comisia de Integritate Morală a PSD. Era foarte implicată în viaţa de partid.
Începând cu 2007, anul de boom al blogurilor politice, şi-a deschis o pagină personală unde îl combătea zilnic pe primarul Aradului Gheorghe Falcă.
Înfrântă de sistem şi de criză
Teodora Hotăran spune că decizia de a pleca nu are legătură cu schimbările din PSD. "Nu am de gând să mai candidez la vreo funcţie în următorii doi ani, dar rămân în partid. Sunt o social-democrată", afirmă cu mândrie.
Este hotărâtă să nu se mai întoarcă în următorii ani în România decât în concedii. "Puteam să plec de mai mulţi ani în străinătate, dar am optat să rămân în ţară şi să mă lupt cu sistemul. Sistemul a fost mai puternic", a conchis Teodora Hotăran.
Sursa: evz.ro