La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 22 marzo 2011

ESTHR – pachet integrat de acţiuni pentru dezvoltarea rolului femeii în societatea românescă

Dorim sa informam doamnele romance care lucreaza pe teritoriul Italiei de proiectul pe care Blocul National Sindical il desfasoara in Romania in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati. Ceea ce urmarim prin implementarea proiectului este informarea femeilor despre modalitatile in care pot raspunde actelor de discriminare, despre cele 8 birouri de consiliere regionale (Puncte de Egalitate de Sanse) carora se pot adresa pentru a obtine informatii si consultanta in problemele cu care se confrunta pe piata muncii, dar si asistenta in redactarea unor planuri de afaceri. Proiectul "ESTHR - pachet integrat de actiuni pentru dezvoltarea rolului femeii in societatea romaneasca" pune la dispozitia femeilor 40 de premii a cate 20000 Lei pentru demararea de mici afaceri, in cadrul unui concurs la care se pot inscrie cu planurile de afaceri. Concursul, initiat pe 19 iulie 2010, are 4 etape de inscriere: in prima etapa am premiat 10 planuri de afaceri, am oferit premiile, iar doamnele isi pot incepe afacerile; planurile de afaceri primite la a doua etapa sunt in curs de evaluare in cadrul unei comisii; urmatoarele etape de inscriere sunt 01.03.2011-30.04.2011 si 01.05.2011-30.06.2011.
Ne dorim sa putem disemina aceste informatii catre doamnele migrante din Italia, pentru ca, la intoarcerea in tara, sa ni se poata adresa si sa beneficieze de rezultatele proiectului nostru.
Echipa noastra, impreuna cu coordonatoarele retelei comitetelor de gen (structura la care femeile adera voluntar, urmand sa beneficieze de rezultatele proiectului, de informatii despre problemele care le privesc) se deplaseaza in Perugia, la partenerul nostru, Consorzio ABN, in perioada 21-25 martie 2011.
Cu stima,
Carmen BANU
Expert in Politica de Gen
BLOCUL NATIONAL SINDICAL
Str. Turturelelor nr. 11 A, etaj 3, sector 3
030881 Bucuresti, ROMANIA
Tel/fax: +4021 316 27 98, 316 27 99, 316 28 01
carmen.banu@bns.ro
www.egalitatedesansa.ro
--------------------------------------------
Stimate doamne,
Uzați de drepturile dumneavoastră!
Beneficiați de informații utile și consiliere!

Prin această scrisoare dorim să vă oferim posibilitatea de a beneficia de informații și consiliere referitoare la piața muncii și drepturile dumneavoastră, chiar dacă vă aflați într-un alt stat al Uniunii Europene.
Accesând websitul www.egalitatedesansa.ro sau contactându-ne prin email, telefon sau fax, puteți afla mai multe despre noi și poiectul pe care îl derulăm în prezent, prin care oferim în mod gratuit și confidențial consiliere femeilor în aspecte legate de piața muncii și discriminările cu care se confrunta, precum și pentru dezvoltarea spiritului lor antreprenorial. Chiar dacă în prezent nu sunteți în România, vă putem ajuta prin intermediul partenerilor italieni din cadrul proiectului.
Unde ne puteți contacta:
www.egalitatedesansa.ro
ESTHR – pachet integrat de acţiuni pentru dezvoltarea rolului femeii în societatea românescă
Adresa: Str. Turturelelor nr. 11 A, Phoenicia Business Center, etaj 3, sector 3, 030881 Bucuresti, ROMANIA
Tel/fax: +4021 316 27 98, 316 27 99, 316 28 01
international@bns.ro, carmen.banu@bns.ro, mkniesner@bns.ro
Deoarece:
- femeile căștigă mai puțin decât bărbații în posturi similare,
- femeile sunt cele care lucrează în proporție mai mare în regim de lucru parțial și prin urmare, beneficiază de drepturi sociale diminuate
- în general, femeile sunt cele care se ocupă de îngrijirea copiilor și de gospodărie, muncind mai mult
- femeile se confruntă cu problema reluării lucrului dupa intreruperea carierei pentru creșterea copilului
- în special femeile sunt cele care nu sunt suficient promovate la locul de muncă și nu au acces la programe de formare profesională
și numeroase aspecte din viața cotidiană a persoanelor din categorii defavorizate sunt tratate dintr-o perspectivă discriminatorie, Blocul Național Sindical a deschis în întreaga țară Puncte de Egalitate de Șanse (PES), înființate la nivel regional în cadrul proiectului ESTHR – pachet integrat de acțiuni pentru dezvoltarea rolului femeii în societatea românească. cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Punctele de Egalitate de Şanse (PES) sunt înfiinţate în Brăila, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Oradea, Tg. Jiu şi Bucureşti, iar în fiecare dintre aceste Puncte de Egalitate de Şanse lucrează experţi în egalitate de şanse – consiliere antreprenorială. Femeile pot apela la aceşti experţi în cazul în care se confruntă cu practici discriminatorii la locul de muncă sau în societate în general, pot cere asistenţă şi consiliere în cazul în care au fost victime ale discriminării, dar la fel de important, vor putea beneficia de consiliere dacă vor să îşi deschidă o afacere.
Întrucât prin acest proiect se urmăreşte creşterea nivelului de implicare a femeilor în afaceri şi crearea de noi locuri de muncă, BNS acorda din bugetul proiectului premii în valoare de câte 20.000 lei pentru 40 de planuri de afaceri propuse de femei.
Înființarea celor 8 Puncte de Egalitate de Şanse a fost precedată de o amplă cercetare sociologică făcută de BNS pe un eşantion de 101.000 de persoane, aplicat în 200 de companii şi instituţii din diverse domenii de activitate, având ca scop să identifice cu exactitate modul în care sunt percepute diferitele tipuri de discriminare în România şi caracteristicile acestora, în funcţie de specificul fiecărei zone. Raportul de cercetare a relevat faptul că discriminarea pe criterii de gen este un concept foarte puţin cunoscut în general, acest fenomen fiind perceput abia când ajunge să se manifeste direct și explicit. Raportul cu rezultatele sondajului poate fi vizualizat pe www.egalitatedesansa.ro
Tot ca parte a proiectului, BNS a elaborat un «Ghid de bune practici pentru respectarea egalităţii de şanse şi combaterea formelor de discriminare în societate şi în piaţa muncii» pe care l-a distribuit în administraţiile publice româneşti, un document menit să le informeze pe femei cu privire la cele mai bune metode de a-și dezvolta cariera, măsuri pe care le pot lua pentru a concilia şi echilibra viaţa de familie cu cea profesională, precum şi informaţii despre legislaţia în domeniul egalităţii de şanse la nivel naţional şi european. Si acest ghid poate fi vizualizat pe www.egalitatedesansa.ro
Blocul National Sindical este o confederatie sindicala reprezentativa la nivel national ce reprezinta drepturile lucratorilor – atat barbati cat si femei - din toate sectoarele economice. BNS este un aliat al femeilor si al altor categorii defavorizate in lupta pentru obtinerea tratamentului egal la care au dreptul prin lege.
Misiunea Punctelor de Egalitate de Șanse (PES) are drept scop principal protejarea și promovarea egalității de șanse în diverse domenii de acțiune în piața muncii, monitorizarea aplicării principiilor egalității de șanse în plan local/regional/național, precum și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale ale femeilor prin oferirea de servicii gratuite de informare si consiliere pentru diferite aspecte legate de discriminare, egalitate de sanse si dezvoltarea unor idei de afaceri de catre femei.
• Dacă doriți informații sau consiliere cu privire la o situație cu care v-ați confruntat și nu sunteți sigură dacă ați fost discriminate
• Dacă ați vrea să aflați pașii ce trebuie urmați pentru a iniția propria dumneavoastră afacere
• Dacă vreți să aflați mai multe despre avantajele și beneficiile pe care vi le aduc apartenența la o organizație sindicală
• Dacă nu știți căror instituții sau organizații vă puteți adresa pentru a rezolva probleme legate de egalitate de tratament, discriminare, antreprenoriat
Nu ezitați, apelați cât mai curând la serviciile unui Punct de Egalitate de Șanse, unde experții nostri sunt gata să vă ofere asistență! Nu ezitați să vă valorificați ideile de afaceri – suntem aici pentru a vă oferi ajutor și consiliere.

ECHIPA ESTHR

Nessun commento:

Posta un commento