La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 17 marzo 2011

Italia şi România, ţări înrudite

Joi, 17 Martie 2011
Autor: Mircea Marian

Ambasadorul Italiei , Mario Cospito, crede că cele două ţări trebuie să poarte un dialog politic şi să întreţină relaţii economice puternice.

Italia aniversează, astăzi, 150 de ani de la unificarea prin care mai multe state din peninsulă s-au contopit întrun regat condus de Victor Emanuel II. Amabasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a acordat cu acest prilej un interviu ziarului "Evenimentul zilei", în care a vorbit şi despre semnificaţia acestui eveniment istoric, dar şi despre relaţiile cu România şi situaţia din Africa de Nord.

EVZ: Italia sărbătoreşte 150 de ani de la unificare. Ce semnificaţie are această aniversare pentru italieni?
Mario Cospito: Acum 150 de ani nu aveam aceleaşi sentimente ca acum. Italia, ca şi România, este o ţară tânără. Avem nevoie în Italia de o conştiinţă naţională.

Cum va fi celebrată în România această aniversare?
Avem un program interesant care va începe în această săptămână cu o celebrare, pe 17 martie, la statuia lui Garibaldi din Parcul Floreasca. Va fi o ceremonie în faţa acestei statui, cu o orchestră militară şi câteva discursuri oficiale.

Apoi, va mai fi o listă lungă de manifestări, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Vom avea două concerte la Ateneul Român, unul în aprilie şi altul în iunie. Vom fi ţara-gazdă la Târgul de Carte Gaudeamus. Vom avea o participare importantă la Festivalul "George Enescu", în septembrie. Va veni aici orchestra Santa Cecilia din Roma, condusă de Antonio Papano.

Schengen fără criterii politice

Sprijină Italia demersul României de a intra în spaţiul Schengen?
Da. Credem că România trebuie evaluată numai din punct de vedere tehnic.

Fără criterii politice?
Fără.

De ce credeţi că Franţa şi Germania au dorit să condiţioneze intrarea în Schengen de progresele în justiţie?
Pot doar să spun ceea ce am citit în ziare şi am discutat cu colegii mei. Chestiunea este sensibilă pentru că aveţi graniţe cu Moldova, Ucraina sau Marea Neagră. Şi trebuie să ştiţi că sunteţi legaţi de Bulgaria, care are graniţe cu Turcia, de unde provine cel mai mare flux de imigranţi ilegali din Asia.

Un alt motiv de îngrijorare în capitalele din nordul Europei este evoluţia din România în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne. Ei cred că nu au fost atinse standardele europene în ceea ce priveşte modernizarea sistemului judiciar, transparenţa şi combaterea corupţiei. Asta este evaluarea lor. Decizia admiterii trebuie însă luată în unanimitate.

Este important ca România să convingă Franţa, Germania sau Olanda că este gata să intre în Schengen.

Ar fi o soluţie să intrăm în Schengen în două etape, întâi cu aeroporturile şi ulterior cu frontiera terestră?
Am citit de această variantă. Dar vreau să le spun ceva prietenilor noştri români. Italia nu a fost printre fondatorii Spaţiului Schengen. Când a trebuit să intrăm am fost amânaţi pentru că aeroporturile nu erau pregătite. Am intrat cu un an mai târziu. Nu a fost o ruşine. Am realizat că eram întârziaţi cu implementarea criteriilor tehnice. Aşa că nu cred că este o problemă dacă trebuie să aşteptaţi un timp, dimpotrivă, aveţi şansa să vă îmbunătăţiţi pregătirea.

Enel, interesat de România

Ce ne puteţi spune despre afacerile italiene în România?
Mai avem de explorat multe oportunităţi. Suntem interesaţi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Enel are un interes mare în România.

Mai multe firme implicate în construcţia acestor reactoare s-au retras. De ce a avut curaj Enel să rămână?
Enel este acum o companie românească. Acesta este un motiv. Altul este că energia nucleară este foarte interesantă pentru Enel, care este deja implicată în Slovacia şi ar vrea să fie prezentă şi în România. Ei cred că dacă ar fi implicaţi în proiectul de la Cernavodă ar avea o foarte bună poziţie pe piaţa de aici, într-o bună zi. Nu vreau să mă implic în probleme interne, dar eu sper, şi sugerez asta autorităţilor române, să se ia o decizie rapidă, fără amânări îndelungate. Este o chestiune de costuri. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât vom plăti mai mult.

Sunt probleme cu datoriile statului român către companii italiene?
Discutăm ca măcar o parte să fie plătite. Cea mai mare este către Enel. Aş vrea să spun ceva pozitiv despre ministrul transporturilor Anca Boagiu, care este foarte dedicată rezolvării acestei probleme.

"Vrem stabilitate în Libia"

Sunteţi îngrijoraţi că evenimentele din Libia vor genera un val de imigranţi către Italia?
În primul rând suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Libia. Oamenii mor, aşa că suntem foarte, foarte îngrijoraţi. Ceea ce vrem în Libia este o situaţie stabilă. Există acest comitet democratic şi noi sprijinim această mişcare şi sperăm că va avea câştig de cauză în Libia şi în toate acele ţări.

În ceea ce priveşte migraţia, nu suntem îngrijoraţi. Europa are nevoie de imigranţi. Suntem îngrijoraţi de un număr mare de imigranţi într-un interval scurt de timp. Într-o singură noapte, la Lampedusa au sosit 18 vapoare cu 2.000 de imigranţi din Tunisia. Noi suntem conştienţi de situaţia lor disperată şi vrem să-i ajutăm, dar trebuie luat în considerare că situaţia economică din Italia şi Europa nu este foarte bună. Ceea ce cere Italia este sprijin european. Nu putem face faţă singuri.

Sunteţi îngrijoraţi şi de livrările de petrol din Libia?
Importăm 9% din petrol din Libia şi 23% din Algeria. Imaginaţi-vă că mâine Libia şi Algeria întrerup aprovizionarea. Am spus că Europa a făcut greşeli pentru că avem nevoie de o politică energetică pentru Mediterana.

Premierul Berlusconi, aşteptat la Bucureşti

Ce întâlniri româno-italiene la nivel înalt sunt planificate în viitorul apropiat?
Cea mai importantă vizită la Bucureşti va fi a preşedintelui Giorgio Napolitano, confirmată pentru 15-16 septembrie. Premierul Berlusconi va fi la Bucureşti în primăvară. Asta arată importanţa relaţiilor bilaterale. Poate că şi preşedintele Băsescu va fi la Roma, pe 2 iunie, de Ziua Naţională.

Cred că asta trebuie să se întâmple între ţările noastre: dialog politic, relaţii economice puternice, precum şi legături sociale şi culturale. Suntem ţări înrudite, Traian v-a invadat acum 2.000 de ani, acum avem invazia traianilor voştri în Italia, asta este istoria.

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento