La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 18 novembre 2008

12 persoane au murit în subteran, ca urmare a unor explozii în mina Petrila


Luni, 17 Noiembrie 2008

12 persoane au murit şi alte 14 au fost rănite în urma celor două deflagraţii produse sâmbătă, la interval de aproximativ trei ore, în subteranul minei Petrila. Printre cei care şi-au pierdut viaţa se află şi patru salvatori care coborâseră în mină să-i scoată pe ortacii blocaţi în galerie. În mină există şi la această oră pericol de explozie, aşa că accesul este interzis. Autorităţile au anunţat că îi vor putea aduce la suprafaţă pe minerii decedaţi abia peste câteva zile.
Cele două explozii care au omorât 12 oameni în mina Petrila nu au apărut din senin, spun rudele celor care şi-au pierdut viaţa. Minerii nu vor să vorbească, pentru că se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. Cei din jurul lor spun însă că nivelul gazelor în mină a depăşit cotele de pericol încă de la începutul săptămânii. Ei acuză conducerea că nu a oprit activitatea, deşi ştia că o nenorocire se poate întâmpla în orice moment. Tot aceştia spun că nu au fost anunţaţi în mod oficial unde au fost transportaţi răniţi, fiind astfel obligaţi să îi caute dintr-o clinică în alta.

Pe de altă parte, prefectul judeţului a declarat că toate familiile minerilor implicaţi în accidentul de la Petrila au fost anunţate despre tragedie, iar la poarta minei a fost pus un tabel cu numele celor implicaţi în accident.

Minerii morţi în prima explozie sunt:
Brad Iosif, inginer şef producţie
Holinger Doru, şef sector 1
Stoian Vasile, miner sector 1
Măţan Adrian, ajutor miner
Şipoş Cristian, miner sector 1
Mateş Dan, sondor sector 6
Alexa Marcel Alin, sondor sector 6
Moş Silviu miner, şef schimb sector 1

Salvatorii care şi-au pierdut viaţa în mina din Petrila sunt:
Puian Nicolae
Frăţilă Daniel
Elekes Attila
Vişan Trandafir

Prefectul, Dan Pricăjan, a declarat, sâmbătă noaptea, că se lucrează la un plan de intervenţii în mina Petrila şi că nimeni nu va intra în subteran decât după ce vor fi asigurate condiţii de siguranţă. Prefectul a mai spus că CNH Petroşani va acorda rudelor morţilor câte 25 de salarii, adică aproximativ 62.000 de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a declarat, sâmbătă, ca instituţia pe care o conduce va ajuta financiar familiile minerilor decedaţi şi a celor răniţi în explozia de la Petrila, propunând alocarea a câte 5.000 de lei pentru rudele decedaţilor şi câte 10.000 de lei pentru fiecare familie a răniţilor din explozia de la Petrila.

"I-am întrebat pe minerii care au supravieţuit dacă aparatele din dotare nu i-au avertizat despre producerea unei explozii. Aceştia mi-au spus că aparatele nu au indicat niciun fel de pericol. Autorităţile judeţene vor fi alături de rudele celor decedaţi şi răniţi cu tot ce este nevoie, ca de fiecare dată", a adăugat Moloţ.

Prima explozie de sâmbătă a avut loc într-o galerie aflată la aproximativ 1.000 m adâncime, în mina Petrila. În momentul producerii exploziei, în mină erau circa 100 de ortaci. Din primele cercetări, cauza exploziei pare a fi o acumulare de gaz metan în subteran. Potrivit secretarului de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, explozia a avut loc în jurul orei 15.20. La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje SMURD, dar şi opt medici de la spitalul din Deva.

În urma exploziei, opt mineri au murit, iar alţi opt ortaci au fost răniţi şi transportaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

În jurul orei 18.40, la mina din Petrila a avut loc a doua explozie, în urma căreia, au murit patru membri ai echipelor de salvare, iar un salvator a fost rănit.

După cea de-a doua explozie, cele două echipe de salvatori care au intrat în subteran pentru a-i scoate la suprafaţa pe cei opt mineri decedaţi în prima explozie au primit ordin sa iasă din mină, deoarece exista pericolul producerii unor noi explozii, a declarat prefectul de Hunedoara, Dan Pricăjan.

Un fost miner de la Petrila a declarat că de aproape o săptămână ortacii lucrează "cu focul în spate", deoarece se ştia că în subteran se produc acumulări de gaze, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

Şirul evenimentelor începuse de vineri când, în urma unei alte explozii, un alt miner ajunsese la spitalul de Urgenţă din Petroşani unde a fost monitorizat toată noaptea.

Sâmbătă, răniţii scoşi din mină au fost transportaţi la spitalul din Petroşani. Şase dintre minerii internaţi la Spitalul din Petroşani au fost operaţi şi transferaţi la terapie intensivă, a declarat directorul spitalului, Alexandrina Remescu. Celelalte două persoane scoase din mină sunt în afara oricărui pericol.

Mina de la Petrila are o istorie neagră, în 1996, opt mineri au murit în această exploatare. Au urmat alte accidente în 2002 şi în 2005. Specialiştii spun că sâmbătă a avut loc cel mai grav accident minier din ultimii 20 de ani. Cauza accidentelor este legată de lipsa investiţiilor, în minele din România, ortacii sunt nevoiţi să lucreze fără elementele minime de siguranţă.

Sursa: Realitatea.net

Nessun commento:

Posta un commento