La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 18 novembre 2008

Românii au fost pe locul doi în topul imigranţilor în statele din UE, în 2006


Românii au ocupat poziţia a doua într-un clasament al imigranţilor către state ale Uniunii Europene, în 2006, cu 230.000 de persoane (circa 8%) din totalul de trei milioane de imigranţi înregistraţi în blocul comunitar, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat.

Potrivit statisticii din 2006, românii au cea mai mare pondere în totalul imigranţilor în Ungaria (35% din totalul imigranţilor), Italia (19%), Spania (16%), Grecia (6%) şi Germania (4%).

Polonia era în 2006 cea mai mare sursă de imigranţi în statele UE, cu 290.000 personae, respectv 10% din totalul imigranţilor. Pe locul trei s-au clasat marocanii, cu 140.000 de imigranţi (5% din total) în statele Uniunii.
Alte state cu mulţi imigranţi în alte ţări din UE au fost Marea Britanie, Ucraina şi China, cu câte 100.000 persoane, şi Germania, cu aproximativ 90.000 persoane, potrivit datelor publicate de Eurostat, care a luat în calcul Bulgaria şi România ca state membre, deşi acestea au aderat la UE în 2007.

În 2006, cel mai mare număr de cetăţeni străini a fost raportat de Spania, cu 803.000 persoane, urmată de Germania, cu 558.500 persoane, şi de Marea Britanie, cu 451.700 persoane. Cele trei state membre au primit aproape două treimi (60%) din totalul imigranţilor din Uniune.

Eurostat a mai arătat că rate mari de imigranţi comparativ cu numărul populaţiei au fost înregistrate în Luxemburg (28,8 imigranţi la 1.000 de locuitori), în timp ce în România, Polonia, Lituania şi Letonia au avut puţini imigranţi (sub 1 imigrant la 1.000 locuitori). Media în UE a fost în 2006 de 6,2 imigranţi la o mie de locuitori.

Cei mai mulţi imigranţi din România provin din afara UE. Pe de altă parte, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de emigranţi provenind din state din afara UE (86%), înaintea sa fiind doar Slovenia, cu o rată de 90%. Portugalia şi Cehia au fost alte state preferate ca rezidenţe de cetăţeni veniţi din ţări care nu fac parte din UE.

Mai multe de jumătate (56%) din cei 7.700 de cetăţeni străini rezidenţi legal în România în 2006 erau din Republica Moldova. În 2006, au mai ales să locuiască în România un număr important de chinezi şi italieni, 5%, respectiv 4% din totalul persoanelor care s-au expatriat în statul român.
Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento