La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 13 novembre 2008

"Ca român din diaspora este important să fiu alături de alţi români"


Ana Zidarescu, Luni 10.11.2008
Reţeaua globală a tinerilor români din diaspora, GRSPSociety, a fost lansată. Evenimentul a avut loc cu ocazia unei conferinţe organizată la Budapesta, la care au participat tineri studenţi şi profesionişti români din 12 ţări. Global Romanian Students' and Young Professionals' Society (GRSPSociety) are ca scop crearea de legături între românii din diaspora, îmbunătăţirea imaginii României în străinătate şi formarea unei baze de date cu asociaţii de studenti, asociaţii profesionale, resurse educaţionale şi financiare, atât pentru românii care doresc să revină în România, cât şi pentru cei care doresc să se stabilească în străinătate. Evenimentul a fost organizat sub patronajul ambasadei României în Republica Ungară.

În cadrul organizaţiei GRSPSociety sunt 135 de membri, în Europa şi America de Nord. Principalele subiecte discutate cu ocazia conferinţei “Romania between Home and Abroad”, organizată la Budapesta în perioada 7-9 noiembrie, au fost: imaginea României în străinătate, importanţa domeniului de business, atât în promovarea imaginii României, cât şi în atragerea de investiţii străine în ţară şi de integrare a tinerilor profesionişti români în companiile din diaspora.

Interesul cel mai mare a fost îndreptat spre problemele de migraţie cu care se confruntă tinerii din diaspora şi spre educaţie. În acest sens, au fost propuse proiecte şi soluţii realiste la problemele subliniate.

În opinia reprezentanţilor organizaţiei, până la finalul acestui an este aşteptat ca numărul membrilor să ajungă la peste 300, urmând ca în perioada următoare tot mai mulţi români din străinătate să se integreze în cadrul acestei reţele globale.

În calitate de reprezentaţi ai societăţii civile, membrii structurii vor înainta un memo Guvernului României, în cadrul căruia vor prezenta problemele evidenţiate de participanţi, soluţiile propuse şi concluziile evidenţiate în cadrul conferinţei şi a proiectelor viitoare.

"Succesul în Vest nu vine din foaia matricolă"

În opinia lui Andrei Postelnicu, jurnalist, unul dintre motivele pentru care tinerii români sunt ţinuţi departe de ţară este acela al “zădărniciei”. În plus, este importantă încurajarea flexibilităţii pe piaţa muncii.

"Nu contează ce studii ai făcut, ce şcoală ai terminat, important este ceea ce ştii să faci. Succesul în Vest nu vine din foaia matricolă, ci din povestea pe care ştii să o spui şi pasiunea cu care o faci", a mai meţionat Andrei Postelnicu, stabilit în Marea Britanie, fost jurnalist pentru "Financial Times" şi "Bloomberg".

În cadrul acestui eveniment au fost invitaţi Monica Macovei (fost ministru al Justiţiei), Brânduşa Armanca (Director al Institutului Cultural Român la Budapesta), Andrei Postelnicu (Jurnalist), Dana Tudose-Costache (specialist în comunicare, "Optim Communications"), Adrian Gaspar (Chief Executive Officer, Scandia Subiu), Lizica Mihuţ (Prof. Univ. Dr. Rector Universitatea Aurel Vlaicu), Liviu Matei (Secretar Academic, Central European University).

Fiecare dintre ei şi-a exprimat opinia în ceea ce priveşte importanţa creării unei reţele globale la care să acceadă toţi tinerii români din străinătate, perspectivele de care aceştia pot beneficia dacă se întorc pe piaţa românească a muncii şi facilitatea accesării de fonduri europene, în vederea realizării de proiecte menite să sprijine diaspora românească.

"Vrem să devenim Ambasadorul informal al României în străinătate"

În opinia Teodorei Daneş, motivul pentru care s-a dorit crearea acestei reţele globale pentru tinerii români din străinătate a fost fapul că "diaspora românească nu este unită. Pentru mine, ca român din diaspora, este important să fiu alături de alţi români. Prin GRSPSociety dorim să venim cu soluţii de unificare a acestor comunităţi, de aducere împreună a oamenilor. Acest potenţial al membrilor poate fi uşor folosit la imaginea României, la dezvoltarea ei, la intermedierea relaţiilor între românii din afară".

În ceea ce priveşte direcţiile principale, evidenţiate în cadrul acestei prime Adunări Generale a organizaţiei, au fost educaţia, business-ul şi migraţia. "Într-un an de zile, sper eu să realizăm cel puţin cinci proiecte. Acestea vor fi înaintate sub forma unui memo Guvernului României, cu scopul de a aduce diaspora mai aproape de ţară. Mai avem şi proiecte de baze de date a românilor de peste tot, o informaţie centralizată la care care să aibă accesul multinaţionalele, asociaţiile şi Guvernul României. Noi, ca asociaţie, vom putea accesa această bază de bate pentru a iniţia networking, pentru crearea de reţele, de cunoştinţe, pentru a ajunge la diferite foruri internaţionale cu scopul de a ne îndeplini proiectele. Vom avea nevoie de fonduri, de sprijin, de idei şi toate acestea sunt foarte importante", a mai adăugat Teodora Daneş.

În GRSPSociety se poate înscrie orice tânăr român

Atât membrii individuali, cât şi asociaţiile, pot face parte din GRSPSociety. Indiferent de ţara în care locuiesc, românii se pot implica în proiecte şi pot contribui la îmbunătăţirea imaginii diasporei, la sprijinirea tinerilor în alegerea carierei, în integrarea în cadrul unei societăţi noi, în crearea de activităţi culturale şi în rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă.



În ceea ce priveşte asociaţiile de români din străinătate, avantajul este acela de networking. "Noi le putem oferi resursele noastre, oamenii. GRSPSociety are şi sprijinul autorităţilor române, prin intermediul Institutului Cultural Român de la Budapesta, partenerul principal în realizarea acestei conferinţe". Cei care vor să participe în activităţile şi proiectele reţelei sunt aşteptaţi să se înscrie
aici


De ce este importantă o reţea pentru românii din diapora?

Alin Rus, doctorand la Universitatea Amherst, UMass, SUA, consideră că „la ora actuală GRSP poate oferi o pepiniera de specialişti instruiţi în diverse universităţi prestigioase externe, şi care să poată activa cu succes în anii următori pentru a retuşa măcar unele dintre problemele semnalate”.

Theodor Teioşanu, student la Ştiinte Politice, SNSPA, Bucureşti este de părere că “GRSPSociety oferă o mare posibilitate de comunicare de relaţionare cu ceilalţi tineri profesionişti români de peste tot. Mie îmi oferă o şansă în mărirea perspectivelor profesionale şi personale. Din alt punct de vedere, este foarte important pentru noi să participe la promovarea României. Aşteptările mele legate de această organizaţie nu se leagă neaparat de proiecte măreţe. Consider că proiectele mici, care vin din inima fiecăruia, fac un lucru mult mai mare şi mai frumos şi oferă o perspectivă pozitivă asupra tuturor lucrurilor.

Direcţia pe care vreau să mă axez ar fi, în primul rând, respectarea democraţiei şi dezvoltarea unui spirit civic şi a unei culturi politice mai mare în societatea românească. Aceste elemente pot fi aduse în ţară, foarte uşor, de tinerii români din străinătate. Cel mai mare dezavantaj al tinerilor români, studenţi şi profesionişti din diaspora, este lipsa de comunicare. Comunităţile de studenţi nu sunt foarte dezvoltate, iar GRSPSociety reprezintă o oportunitate foarte bună”.

Manuela Bataş, fotograf oficial al Federaţiei Elene de Beachvolleyball, fostă studentă Leica Academy-Grecia, consideră că “diaspora română este una foarte dispersată, suferă de falsă demnitate şi de lipsa unei fibre morale. În plus, avem de a face cu o mentalitate egoistă când se pune problema de a ajuta pe cei din acelaşi grup”. Manuela propune “ca prin acest proiect să fie eliminate barierele privind inflexibilitatea unora din dispora română, să se creeze bazele unei echipe unite care să identifice şi să dezbată probleme precum şomajul, rasismul, abuzul, explotarea, încercând în acelasi timp să găsească soluţii tuturor acestor probleme”.

Teodora Daneş, studentă CEU, Budapesta a mai afirmat că "GRSPSociety este foarte importantă ca identitate, pentru a fi mai aproape de români. Vorba aceea, 'cine se aseamănă se adună'. Şi sunt extrem de emoţionată şi de motivată să fiu aproape de toţi aceşti tineri. Suntem aici împreună pentru o cauză comună, pentru România, pentru sprijinul şi dezvoltarea ei".

Pavel Scarlat, student la Stomatologie, Craiova consideră că “formarea GRSPSociety este o idee foarte bună. Mi-a plăcut scopul acestei organizaţii de la început şi va fi o platformă foarte bună pentru următoarele proiecte care se vor dezvolta pentru românii din diaspora şi pentru îmbunătăţirea imaginii României pe plan internaţional.

Domeniu pe care l-am ales este cel de imagine a României. Personal, voi avea un proiect de îmbunătăţire a percepţiei României în Republica Moldova, care în acest moment nu este una foarte bună şi o să am o iniţiativă în acest sens. Această reţea va ajuta tinerii români, atât din străinătate, cât şi din ţară, de a se forma ca buni profesionişti şi totul este pozitiv şi se face spre bine”.

La această conferinţă destinată românilor din Diaspora, au participat şi tineri de alte naţionalităţi. Adrien Elleboudt, din Belgia, student la CEU, Budapesta a declarat că marele dezavantaj al românilor din străinătate este faptul că limba română nu se vorbeşte în Europa la fel de mult ca franceza. Motiv pentru care, tot mai mulţi se strâng în asociaţii pentru a fi mai aproape de cei care vorbesc acceaşi limbă şi de care se simt astfel mult mai aproape. În cazul francezilor, a canadienilor sau a belgienilor, este mult mai uşor în momentul în care se duc să trăiască în alte societăţi, întrucât franceza este vorbită la un nivel mai răspândit.

Ádam Átyim, din Ungaria, a afirmat că motivul pentru care s-a înscris în GRSPSociety este faptul că este interesat de limba şi cultura românească.”Aşteptările mele sunt de a se crea o asociaţie care să ajute românii din lume şi din Ungaria. Eu văd că situaţia străinilor, inclusiv a românilor, nu este uşoară, pentru că trebuie să fie un ajutor. În Ungaria, de exemplu, nu se vorbesc limbi străine şi este nevoie de oameni care vorbesc atât limba română, cât şi alte limbi străine, pentru a-i ajuta”.

Cristina Dan, doctorand în Spania, a afirmat că unul dintre motivele pentru care a decis să devină membru GRSPSociety este experienţa pe care a trăit-o în străinătate şi imaginea prin care este percepută România în afara graniţelor. “Am trăit un an în Italia şi trei ani în Spania. Am lucrat pe probleme de emigraţie în Spania, la Crucea Roşie, am participat la diverse proiecte pe acest domeniu şi am lucrat în cadrul Ambasadei României de la Madrid, pe probleme de emigraţie şi de sprijin acordat comunităţilor românilor.

În momentul în care am auzit de ideea înfiinţării GRSPSociety am considerat-o îndrăzneaţă, bună şi am fost animată să vin la această conferinţă pentru a vedea care vor fi temele, principalele subiecte dezbătute, în speranţa că împreună să facem ceva practic. Această reţea subliniază faptul că avem nevoie de un astfel de punct de referinţă. Nu contest existenţa unor proiecte similare, dar sunt de părere că GRSPSociety trebuie să vină cu ceva nou, original, pentru a continua să existe, de aceea este nevoie de implicarea personală şi activă a tuturor membrilor. Personal, mă voi implica în proiecte de promovare a imaginii românilor. Consider că prin acţiuni mici poţi ajunge să faci lucruri mari.

Elena Policov, studentă la Masterat la TU-Ilmenau, Germania, a precizat că s-a bucurat în momentul în care a auzit despre această întrunire. “Era prima de acest fel despre care eu auzisem. Eu sunt multiplu bursier. Am primit bursă Erasmus în 2006, timp de un an. Am fost bursier al Guvernului României, iar în prezent sunt bursier al Serviciului Academic de Schimb German. Când primeşti atât de mult de la lume, când eşti susţinut atât de mult, simţi nevoia să dai înapoi.

Acesta a fost un principal motiv pentru care am decis să mă înscriu în GRSPSociety. Am vrut să dau înapoi, atât României care m-a susţinut, cât să-mi creez şi eu contacte cu oameni din România, să ştiu mai exact care sunt opţiunile mele pe viitor, pentru că eu în aprilie 2009 termin programul de master de cercetare în comunicare şi media, la Universitatea Tehnică din Ilmenau. Eu îmi doresc ca tot mai mulţi români să adere la organizaţie, români care merg pe cont propriu în străinătate şi care câteodată se simt dezrădăcinaţi sau dezbinaţi si care doresc să cunoască alţi români în oraşele în care se află. Să-şi poată urma interesele proprii, dar să aducă şi ceva României.

În plus, prin resursele din această reţea, tinerii români pot fi informaţi despre oportunităţile care îi aşteaptă dacă decid să se întoarcă în ţară, oferindu-le astfel o idee clară asupra viitorului. Chiar dacă unii au absolvit universităţi de prestigiu în străinătate, există români care nu reuşesc să se angajeze. Şi chiar dacă suntem numite elite româneşti, unii sunt la momentul acesta şomeri”.
Sursa: evz.ro

Nessun commento:

Posta un commento