La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 28 novembre 2008

90% dintre românce nu-şi verifică sănătatea înainte de a face un copil

IGNORANŢĂ Copii bolnavi, naşteri premature sau avort spontan
de Milena NIŢĂ 27 NOIEMBRIE 2008
Analizele se fac cu trei luni înainte de concepţie
Fără investigaţii medicale, mamele riscă să aibă copii cu infecţii materne

Româncele nu obişnuiesc să-şi facă analizele înainte de a rămâne însărcinate. Drept consecinţă, aceste femei riscă să nască prematur sau să avorteze spontan, spun medicii ginecologi. „Viitoarele mămici trebuie să ştie că, înainte de a purta o sarcină, este necesar să-şi facă o serie de analize medicale, pentru a-şi verifica astfel starea de sănătate. În caz contrar, există riscul ca acel copil să se nască cu infecţii materne sau înainte de termen. De asemenea, gravidele care nu şi-au făcut investigaţiile înainte de a rămâne însărcinate pot avorta spontan”, atenţionează dr. Elena Voiculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. „La noi, 90% dintre femei nu-şi fac aceste investigaţii înainte de sarcină”, estimează dr. Voiculescu. Medicul consideră că cele mai multe femei nu ştiu că înainte de concepţie trebuie să consulte un medic de specialitate.

O femeie care se pregăteşte să devină mamă trebuie să-şi facă analizele medicale cu maximum trei luni înainte de concepţie, spun specialiştii. Pentru realizarea unora dintre aceste investigaţii, pacientei i se recoltează secreţie vaginală, din care i se va face examen de secreţie standard, teste pentru Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamidya şi testul Babeş-Papanicolau (care detectează prezenţa cancerului de col uterin). Mycoplasma, Ureaplasma şi Chlamydia sunt bacterii care pot depista infecţii urogenitale, urmate de complicaţii. Cea de-a doua categorie de analize, din sânge, se realizează pentru depistarea HIV, sifilis (VDRL şi TPHA), rubeolă, citomegalovirus, toxoplasma, herpes, Chlamidya, antigen anticorp de hepatita B şi C şi imunoglobulinele IgM şi IgD. În cadrul acestui set de analize, se vor mai determina grupa de sânge şi Rh-ul. De asemenea, medicul de familie va testa gratuit glicemia, colesterolul şi ureea. Controlul clinic mai include şi o ecografie, care poate depista eventuale probleme medicale ale viitoarei mame. În situaţia în care femeii i s-au depistat anumite afecţiuni, ea va face mai întâi tratamentul necesar pentru boala respectivă şi abia apoi se poate gândi la o sarcină.

Febra, periculoasă la sarcină

Medicii specialişti atenţionează femeile însărcinate că febra este foarte periculoasă pe parcursul gravidităţii. „Febra este foarte gravă în timpul sarcinii. Gravidele riscă să nască prematur sau să facă avort spontan”, atenţionează dr. Elena Voiculescu. Totuşi, medicul spune că determinarea de anticorpi de listeria (bacteria răspunzătoare de apariţia febrei – n.r.) nu se încadrează în setul de analize obligatorii pe care trebuie să le facă o femeie înainte de a rămâne însărcinată. „Vin paciente însărcinate la cabinet, cu trimitere de la medicul de familie, să-şi facă acest tip de investigaţie. Vreau să spun că se face doar dacă gravida are febră. În rest, această analiză nu este obligatorie”, subliniază dr. Voiculescu.

Sursa: Gandul.

1 commento:

Anonimo ha detto...

In ceea ce priveste HIV romanii sunt cam naivi,atat la prevenire cat si la ceea ce inseamna.
Eu lucrez ca si voluntar la o asociatie din Torino si am facut o traducere la intrebari facute si raspunse de medici specialisti o gasiti pe site-ul :http://www.arcobalenoaids.it/attivita.php?ID=143.

Posta un commento