La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 18 novembre 2008

Sute de copii din Cluj s-au întors din străinătate la şcolile din România


Aproape 400 de copii s-au întors din străinătate la şcolile din judeţul Cluj. Unii dintre ei au revenit în ţară împreună cu părinţii, care si-au pierdut locurile de muncă, alţii s-au întors de bunăvoie pentru că nu s-au adaptat condiţiilor de acolo.

Cei mai mulţi dintre copiii care s-au reînscris în şcolile clujene au studiat unul sau mai mulţi ani în Spania sau Italia.

"Acum 5-6 ani am plecat din clasa a 4-a în Barcelona cu părinţii, la şcoală la început a fost greu până am învăţat limba. Am venit din mai multe motive nu m-am putut acomoda foarte bine", spune Vlad Pralea, elev întors la şcoala din Cluj.

Câteva probleme apar însă şi în România. Profesorii spun că elevii întorşi în ţară întâmpină cele mai mari probleme tocmai la limba română.

"N-aş putea spune că întâmpină foarte mari dificultăţi. Sigur, greutăţi există, cele mai multe le întâlnesc la limba si literatura română", a precizat Mariana Dragomir, director Colegiul Mihai Eminescu

Cei mai mulţi dintre elevii care revin în ţară aleg să studieze în şcoli bilingve.

"Chiar dacă a început şcoala de două luni zilnic avem solicitări din partea părinţilor care s-au intors în România cu copiii lor pentru înscrierea în acest an şcolar. Din vară, avem înregistrate aproape 400 de astfel de cereri", a declarat Anca Radu, purtător de cuvânt ISJ Cluj

Cereri multe sunt depuse şi la Direcţia de Muncă, acolo unde părintii copiilor solicită reluarea acordării alocaţiei de stat.

Autorităţile se aşteptă ca numărul celor care se întorc din străinătate să crească în următoarele luni, din cauza crizei financiare mondiale.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento