La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 marzo 2010

De cinci ani în luptă cu leucemia


Geta Roman
Joi, 04 Martie 2010

Magda are 29 de ani, iar de curând leucemia a recidivat. Continuarea tratamentului în Italia îi este refuzată.

Magda Ciobanu se luptă din 2005 cu o formă gravă de lecemie. A fost tratată în afara ţării prin formularul E 112, care se eliberează prin Casa de Asigurări de Sănătate, cazul ei neputând fi rezolvat în timp util în România. A mers în Italia, la Milano, unde a beneficat de transplant, însă boala a recidivat.

În ciuda încercărilor prin care a trecut, a rămas o luptătoare care degajă o forţă uriaşă. Ieri a plecat din nou la Milano, cu bani strânşi din donaţii. Nu îi acoperă însă şi costurile tratamentului, pentru care are nevoie de prelungirea formularului E 112. De la Casa de Asigurări i se spune însă că nu are actele în regulă pentru a mai beneficia de el.

„Ori te faci bine, ori mori”

„Ce vină am eu că am rezistat atâţia ani aceste boli. Verbal mi s-a spus ceva de genul «ori te faci bine, ori mori. De câte ori să îţi mai prelungim formularul?»”, povesteşte tânăra.

Magda Ciobanu susţine că medicul care îi făcea raportul medical în baza căruia putea primi tratament în Italia a fost intimidat şi nu mai vrea să îl completeze. „Doctoriţa recunoaşte că nu ar fi putut să îmi facă ceea ce mi-au făcut în Italia, însă e presată şi speriată”, adaugă cu năduf tânăra.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CAMSB) afirmă, în schimb, că actele fetei nu sunt complete pentru a i se aproba din nou prelungirea formularului.

„Pacienta s-a prezentat personal la sediul CASMB, în luna septembrie 2009, susţinând că ea nu mai vrea să se trataze în România şi că preferă Italia. Am formulat o adresă către medicul curant, prin care i-a fost adus la cunoştinţă situaţia creată, precum şi dispoziţiile legislative în vigoare. Urmarea: a fost depus un nou raport al medicului curant, dr. Oana Ciocan, prin care se menţionează că «pacienta nu se mai află în supravegherea clinicii noastre», fără a menţiona, aşa cum cere textul de lege, care sunt motivele ce determină imposibilitatea efectuării tratamentului şi evoluţia probabilă a bolii, în nicio clinică din România”, este o parte din explicaţia semnată de medicul-şef al CASMB, Anamaria Niţulescu.

La adresa trimisă medicului curant al tinerei pentru completarea omisiunilor nu s-a primit încă niciun răspuns, mai declară oficialii CASMB.

Miting de susţinere

Mai mulţi voluntari şi-au propus ca azi, între 13.00 şi 14.00, să ceară aprobarea formularului pentru Magda în faţa CASMB.

„Nu o putem lăsa să moară! Atâta timp cât există o formă legală, un «nenorocit» de formular care poate să salveze o viaţă, haideţi să împingem puţin limitele astea obosite”, este apelul lansat, ieri, pentru Magda de un grup de tineri care văd în refuzul acordării prelungirii E 112 „o încălcare a dreptului la sănătate a unui cetăţean european”.

REPLICA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

Criterii de prioritate impuse de fondurile mici

Stabilirea unor criterii de prioritate pentru trimiterea bolnavilor la tratament în afara ţării e absolut obligatorie întrucât fondurile publice sunt limitate, susţin oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS).

„Criteriile de prioritate sunt exclusiv medicale. Vârsta e luată în considerare drept criteriu de diferenţiere numai în cazul afecţiunilor cronice care nu pun în pericol viaţa bolnavului şi numai dacă fondurile stabilite lunar sunt insuficiente pentru a da curs solicitărilor tuturor bolnavilor”, ne-au răspuns reprezentanţii MS când am cerut lămuriri în legătură cu criteriile de selecţie a celor care pleacă la tratamente în afara ţării.

Mai exact, chiar dacă o persoană de peste 60 ani obţine zero puncte la criteriul de prioritate „vârsta pacientului”, acest criteriu nu e eliminatoriu, deoarece nu limitează accesul echitabil şi nediscriminatoriu la tratamente al acestei categorii de persoane, ci doar stabileşte priorităţile.

„Bolnavii cu risc vital major în lipsa tratamentului şi cei cu nivelul de prioritate «Urgenţă medicală» au prioritate, indiferent de criteriile de prioritate”, completează oficialii MS, afirmaţie contrazisă de cazurile prezentate de EVZ.

„Cazul Marius Hera, cu leucemie, urgenţă, se refuză aprobarea dosarului fiindcă nu a trimis răspuns decât o clinică. Cazul Boşescu, aproape paralizată, nu se aprobă pentru că doar o clinică a trimis răspuns”, comentează Carmen Uscatu, de la Asociaţia „Salvează Vieţi”.

Petiţie pentru românii care au nevoie de tratamente în străinătate!

„Evenimentul zilei” a iniţiat o petiţie pentru a schimba soarta românilor care au nevoie de tratamente în străinătate. Unii mor înainte de a le primi, alţii la scurt timp după ce ajung să beneficieze de ele.

Două prevederi legislative ar trebui schimbate urgent:

1. Discriminarea (aprobarea unui dosar se face în funcţie de vârsta bolnavului, vechimea dosarului şi preţul tratramentului);

2. Obligativitatea de a identifica trei clinici dintre care Ministerul Sănătăţii să o aleagă pe cea mai ieftină, ca la licitaţie (procedură greoaie, care conduce la întârzieri, uneori fatale).

„Evenimentul zilei” cere Ministerului Sănătăţii să renunţe la aceste prevederi legislative care condamnă la moarte mulţi români cu boli grave!

Pentru a semna accesaţi petiţia online sau decupaţi talonul din ediţia tipărită şi trimiteţi-l la adresa Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2 Bucureşti, cu menţiunea Evenimentul zilei, campania "Birocraţia care ucide". Petiţia va fi depusă şi la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento