La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 4 marzo 2010

Monica Bârlădeanu, într-un film produs de Cristian Mungiu

Actriţa a filmat în Italia pentru "Low cost", un scurtmetraj de Ioana Uricaru, în care joacă şi Damian Drăghici.

Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici au încheiat zilele trecute filmările la „Low cost”, un film scris şi produs de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru. Actriţa din „Francesca” şi muzicianul sunt protagoniştii unei poveşti plasate în Italia. Filmările au avut loc săptămâna trecută în oraşul italian Bari şi la Otopeni.

Incident pe aeroport

„Acţiunea se petrece pe un aeroport din Italia şi noi l-am filmat la Bari şi la Otopeni. E o poveste despre o româncă, o domnişoară care are un mic incident pe un aeroport italian, în timp ce se află în tranzit”, spune Ioana Uricaru, cea care a semnat regia uneia dintre poveştile din se ria „Amintiri din Epoca de Aur”, produsă de Mungiu - „Legenda activistului în inspecţie”.

„Se numea iniţial «Malpensa», dar numele a fost schimbat din cauza unor probleme legate de filmările pe aeroportul din Milano. Şi, nefiind de fapt important pe ce aeroport se întâmplă povestea, am schimbat titlul”, adaugă regizoarea.

În două roluri secundare au fost distribuite Aristiţa Diamandi şi Afrodita Androne, actriţe la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Diamandi a jucat şi în „Amintiri din Epoca de Aur”, iar Androne, în „Occident”, al lui Cristian Mungiu.

„Când o să vedeţi filmul, o să înţelegeţi de ce i-am ales”

Dacă Monica Bârlădeanu - nominalizată la premiile Gopo pentru interpretare feminină, cu rolul principal din „Francesca” - are experienţă în actorie, partenerul ei de platou e la primele încercări.

„Damian Drăghici a fost minunat, extrem de natural, disciplinat, profesionist, la fel ca şi Monica Bârlădeanu, cu care mi-am dorit foarte mult să lucrez. Când o să vedeţi filmul, o să înţelegeţi de ce i-am ales pe ei doi. Mi se pare că se potrivesc şi ca aparenţă, şi ca personalităţi cu personajele”, explică regizoarea.

„Low cost” nu e „nici comedie, nici tocmai poveste de dragoste”. „Evit şi să-i spun dramă. În orice caz, nu e musical, nici sciencefiction. Nu ştiu ce a mai rămas...”, glumeşte Ioana Uricaru.

Scurtmetrajul se află zilele acestea în postproducţie şi, o dată finisat, va fi înscris în festivaluri. Imaginea este semnată de Adrian Silişteanu. „Mai mult ca sigur îl vom înscrie în festivaluri, pentru că asta e singura şansă pentru un scurtmetraj”, spune Uricaru. Următorul festival pe agenda cineaştilor din lumea întreagă este Cannes-ul, care va avea loc între 12 şi 23 mai.

•La sesiunea din octombrie 2008, „Low cost” a primit o finanţare de 140.000 de lei (circa 34.000 de euro) din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. Scurtmetrajul este coprodus de Mobra Films şi Fandango, din Italia.
PROIECŢII

Seara Ioanei Uricaru, la Institutul Cultural

•Două scurtmetraje semnate de Ioana Uricaru vor fi proiectate joi, 11 martie, de la 18.00, la Seara de film a Institutului Cultural Român (ICR). Cinefilii vor putea urmări „Soarele şi luna”, un film de 12 minute selectat la American Film Institute Festival şi proiectat la Cinemateca Americană, şi „Legenda activistului în inspecţie”, una dintre poveştile urbane din seria „Amintiri din Epoca de Aur”, produsă de Cristian Mungiu.

•„Legenda” Ioanei Uricaru a fost considerat unul dintre cele mai bune scurtmetraje din serie. Accesul publicului la proiecţii este liber. Ioana Uricaru este absolventă a University of Southern California, unde predă ca asistent.

•A fost unul dintre bursierii festivalului de pe Coasta de Azur, în cadrul secţiunii Cannes Cinefondation, a lucrat ca asistent de regie, monteur şi scenarist. Anul trecut, a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cairo.

Sursa: Evenimentul Zilei

Nessun commento:

Posta un commento