Autor: Elena Halcu
Data: 1 apr 2009
La spitalul pentru copii Regina Margherita, din Torino, la secţia de Oncologie, au fost angajaţi doi medici români care să trateze numeroşii pacienţi care vin atât din Italia, cât şi din România.
Veronica Barat (stânga) şi Sebastian Asaftei lucrează la unul dintre cele mai bune spitale din Italia FOTO Elena Halcu
La acest spital sunt trataţi copii din toate colţurile lumii. Cei mai mulţi străini care primesc îngrijiri medicale sunt români. În anul 2008 au fost internaţi în spital 18 pacienţi români.
Barat Veronica (32 ani) şi Asaftei Sebastian (33 ani), soţ şi soţie, originari din Roman, lucrează din anul 2003 în secţia de transplant de măduvă osoasă a acestui spital. Această operaţie duce, în anumite cazuri, la vindecarea pacientului.
Mediatori între spitale
Doctorii spun că pacienţii sunt trimişi de spitalele din România pentru că lista de aşteptare pentru operaţia de transplant de măduvă osoasă este foarte lungă sau nu există posibilitatea de a face tratamentul corespunzător în ţară. „Doctorii români semnalează cazul spitalelor din străinătate.
Faptul că noi suntem medici români reprezintă un avantaj în alegerea spitalului. Noi suntem cei care ne documentăm asupra pacientului şi programăm sosirea lui aici”, spune Sebastian.
Lipsa unui registru de donatori voluntari de măduvă osoasă reprezintă un obstacol în tratarea copiilor bolnavi de leucemie din România.
Cazuri fericite
Cătălin este un băiat de 16 ani, din Craiova. Pentru el, operaţia de transplant de măduvă osoasă, făcută în 2007, a fost un succes. A fost internat la Regina Margherita un an de zile după operaţie, iar acum vine în Italia o dată pe an pentru control. Mama sa a stat tot timpul cu el.
„A fost o perioadă foarte grea pentru noi. Eu nu am mai lucrat de când Cătălin a început tratamentul. Suntem fericiţi însă că se face bine”, spune Alina, mama lui Cătălin.
Serviciile sociale îi ajută pe săraci
Un copil care vine din România pentru un transplant de măduvă poate rămâne în spital şi un an de zile pentru tratament. Serviciile sociale analizează situaţia fiecărei familii şi le ajută pe cele sărace.
Unul dintre servicii este Casa UGI, care pune la dispoziţie o locuinţă unde mama şi copilul pot locui pe durata tratamentului. De-a lungul anilor, numeroase familii venite din România, fără posibilităţi financiare, au locuit în această clădire.
Sursa: Adevarul.
venerdì 3 aprile 2009
Doi medici români pentru compatrioţi
Pubblicato da Catalina Sava alle 00:03
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento