La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 8 aprile 2009

Familie de români strivită sub dărâmături în orăşelul italian Aquila

Autori Adina Şuteu , Anca Mihai
Data: 8 apr 2009

Un cuplu de români şi copilul lor de opt ani au pierit în urma cutremurului din Italia. Numărul victimelor de origine română confirmate se ridica ieri la cinci Lupta contra cronometru pentru salvarea cât mai multor vieţi continuă. În seismul devastator din regiunea Abruzzo au pierit şi români.

Centrul istoric al oraşului Aquila a fost distrus aproape în totalitate Foto: Afp1 /3Imaginea anterioaraGalerie foto: Cutremur Italia Galerie foto: Cutremur de 5,8 grade pe scara Richter în Italia Sondaj

Un bilanţ oficial provizoriu al tragediei din centrul Italiei vorbeşte de 207 de morţi, 15 persoane dispărute, peste 1.500 de răniţi şi un număr impresionant de oameni rămaşi fără adăpost – circa 50.000.

Cinci români şi-au pierdut viaţa în seism, printre care se află şi un băieţel de opt ani. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a confirmat până în prezent decesul unei femei românce, al unei familii de români cu trei membri şi al unui minor. Numărul real al victimelor de origine română nu este încă stabilit. Reporterii „Adevărului” au vizitat ieri zonele calamitate.

Speranţe pentru reconstruirea regiunii

Emilian şi Ana Hanu, din Bucureşti, sunt de 10 ani în Italia. Ei şi-au cumpărat o casă în împrejurimile oraşului Onna (aproape ras de pe faţa pământului), şi doreau să se stabilească definitiv în Peninsulă. După cutremur, casa lor a fost distrusă în mod iremediabil, iar ei mai au rate pentru încă 26 de ani. Sunt fericiţi, totuşi, că au reuşit să-şi salveze cele două fete, de 12, respectiv 4 ani. Emilian Hanu, 42 de ani, declară: „Eu nu mi-am pierdut serviciul pentru că zona va trebui reconstruită, iar eu sunt un bun constructor.

Când ne-am cumpărat casa, ne-am bucurat de paradisul montan, dar acum trăim infernul”, ne-a spus el. Localnicii susţin că sub ruinele din Onna au murit trei copii români: unul dintr-o familie mixtă, ceilalţi doi, fraţi. La Onna, căutările cu câini au început abia în dimineaţa zilei de ieri.

Îngrijitoarele şi-au salvat “gazdele”

Florina Ştiucă din Galaţi, menajeră, a reuşit să o salveze pe bătrâna pentru care lucra. „Mi-am riscat viaţa să o salvez, dar acum familia ei m-a lăsat în stradă. Dorm în piaţă, fără bani şi fără haine. Ei au plecat la Pescara, la rude”, ne-a povestit ea.

Puţine case din Onna au mai rămas în picioare Foto: Afp

La fel, o craioveancă plecată de trei ani la muncă în Italia, Mariana Ion, în vârstă de 60 ani, a trăit clipe de groază în timpul cutremurului care a distrus oraşul Aquila, românca reuşind să iasă de sub dărâmături şi să o salveze şi pe bătrâna pe care o îngrijea.

Compatrioţi pe drumuri

Mariana Fina, din Piatra Neamţ, se plângea ieri: „Îmi dau seama că mi-am pierdut serviciul, când mă uit la casele dărâmate şi în care înainte făceam curat!”. Doina Boţa, 41 de ani, din Reşiţa, spune: „Mi-am pierdut locul de muncă, dar nu ştiu dacă mă întorc sau nu în România. Plec sigur din Abruzzo“.

Mulţi conaţionali au dormit sub cerul liber pentru că nu fuseseră instalate corturile Protecţiei Civile. Ei speră ca în noaptea următoare să prindă locuri în taberele amenajate. Până acum, toţi au primit pături şi o masă caldă pe zi.

Salvări miraculoase, după ore sub ruine

Povestea supravieţuitoarei Marta Valente, o studentă de 24 de ani, a făcut înconjurul Italiei, după ce ea a fost recuperată, în viaţă, după mai bine de 23 de ore petrecute sub ruinele unei case din Aquila. Marta a fost supranumită imediat de presa din Peninsulă „simbolul speranţei”. Tânăra, a cărei stare de sănătate este stabilă, a fost blocată sub dărămâturile unei clădiri de patru etaje. Pentru recuperarea ei s-a muncit mai bine de cinci ore.

„A fost o salvare foarte dificilă. Erau grinzi care ar fi reprezentat un pericol şi ea avea picioarele blocate“, a menţionat Aldo, unul dintre speologii care au salvat-o. În momentul în care a fost adusă la lumina zilei, ceilalţi membri ai echipei de intervenţie au aplaudat îndelung, unii dintre ei izbucnind în lacrimi.

În viaţă, la 98 de ani

Un alt caz uluitor este cel al unei femei de 98 de ani, Maria D’Antuono, care a fost găsită vie după ce a stat 30 de ore sub dărâmături, tot în Aquila. Postul de televiziune Sky TG24 a afirmat că bătrâna era în stare bună atunci când a fost scoasă de sub ruine, ieri dimineaţă.

Salvatorii continuă să caute supravieţuitori Foto: Epa

Potrivit agenţiei ANSA, Maria D’Antuono a povestit că a croşetat în tot timpul cât a aşteptat să fie scoasă la lumină. Şi o femeie însărcinată a fost salvată ieri dimineaţă şi evacuată cu elicopterul spre cel mai apropiat spital, potrivit imaginilor difuzate de Sky TG24.

Alţi doi tineri s-au născut a doua oară, fiind recuperaţi după mai bine de 20 de ore petrecute sub o grămadă de grinzi şi moloz. Este vorba de Francesca şi Matteo, de 21 şi, respectiv, 23 de ani, eliberaţi de sub rămăşiţele căminului studenţesc din Aquila.

Alt cutremur, altă victimă

Cel puţin o persoană a murit aseară, după ce un nou cutremur a zguduit centrul Italiei. Seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter, potrivit postului de televiziune Sky TG-24, iar epicentrul acestuia s-a situat la 68 de kilometri nord-est de Roma. Noua mişcare telurică a fost resimţită cu intensitate şi în capitală. Alte clădiri din regiunea Abruzzo s-au prăbuşit.

Sursa: Adevarul.



TERREMOTO: PRESIDENTE PROVINCIA, A S. DEMETRIO INTERA FAMIGLIA ROMENA DISTRUTTA

L'Aquila, 6 apr. - (Adnkronos) - Un'intera famiglia romena distrutta a San Demetrio. Padre, madre e figlio sono stati estratti dalle macerie morti. A riferirlo il presidente della Provincia dell'Aquila, Stefania Pezzopane. ''Anche a Paganica - dice all'ADNKRONOS - la situazione e' molto difficile, anche se sono molto bene organizzati, ci sono molte associazioni che stanno partecipando ai soccorsi''. ''Li' sono stati estratte dalle macerie 4 vittime'', racconta spiegando di essere stata nel piccolo paesino alle porte dell'Aquila questo pomeriggio. A Castelnuovo, frazione San Pio, riferisce ancora Pezzopane, dalle macerie sono stati estratti i corpi di 6 anziani.

Fonte: Adnkronos IGN.

Nessun commento:

Posta un commento