La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 27 aprile 2009

Întâlnirea Ministrului de externe cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia

Data: 23.04.2009

Ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a avut astăzi, 23 aprilie 2009 o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia, formată din lideri ai asociaţiilor româneşti, oameni de afaceri şi jurnalişti români.

În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte legate de păstrarea identităţii lingvistice şi religioase româneşti, diversificarea serviciilor pe care statul român le poate asigura: asistenţa specializată în domeniul juridic şi al accesului pe piaţa forţei de muncă, asistenţă socială şi sprijinirea unor programe educaţionale.

În opinia ministrului, organizarea instituţională trebuie îmbunătăţită, atât la nivelul statului român, cât şi în ceea ce priveşte asociaţiile româneşti din Italia. „Trebuie să fim foarte realişti. Trebuie să ştim în ce măsură aşteptările pe anumite paliere ale acestei comunităţi pot fi satisfăcute în acest moment”, a afirmat ministrul de externe.

Cristian Diaconescu a subliniat că în Italia există atât români care muncesc şi locuiesc legal şi nu creează probleme, cât şi cetăţeni români care se expun unor situaţii dificile. „Statul român este obligat să aibă grijă de toţi. Fără a încuraja o categorie sau alta, este absolut necesar să găsim măsurile care pot fi luate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe”, a adăugat ministrul.

Totodată, ministrul de externe i-a îndemnat pe românii din Italia să aibă o atitudine civică, inclusiv prin participarea la viaţa socială a statului italian. La rândul lor, reprezentanţii comunităţii româneşti şi-au exprimat convingerea că o astfel de implicare poate fi benefică.

Informaţii suplimentare

Delegaţia se află în vizită în România în perioada 23-24 aprilie 2009, la invitaţia secretarului de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Vizita este componentă a activităţilor desfăşurate de Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a demarat o serie de consultări directe cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din afara ţării. Scopul acestor consultări constă în facilitarea unui schimb direct de opinii între reprezentanţii comunităţilor româneşti din afara ţării şi reprezentanţii celor mai importante instituţii ale statului român.

Sursa: Romania - Ministerul Afacerilor Externe

Nessun commento:

Posta un commento