La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 23 aprile 2009

USAMV Cluj prezintă la Roma oferta didactică pentru anul academic 2009/2010


Din septembrie, aproape de tine, oriunde ai fi în Italia,
Viterbo va fi oraşul gazdă al universităţii tale!


USAMV Cluj prezintă la Roma oferta didactică pentru anul academic 2009/2010

Din septembrie cursuri la distanţă, cursuri de specializare şi mastere in limba română direct in Italia, in oraşul Viterbo


În 24 şi 26 aprilie, în diferite zone de agregare a românilor din Roma, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va prezenta oferta didactică pentru anul academic 2009/2010. Cursurile se vor desfaşura în noul sediu din oraşul italian Viterbo, în cadrul Centrului Cultural Român.
Acest proiect a fost lansat de USAMV Cluj, devenind astfel prima instituţie superioară de învăţământ din România care îşi deschide o extensie în străinătate. În cadrul acestui Centru cultural, în colaborare cu Universitatea Tuscia din Viterbo, USAMV Cluj va deschide un sediu permanent, în intenţia de a facilita integrarea pe piaţa muncii a românilor care lucrează în Italia, oferindu-le acestora posibilitatea să-şi continue sau să-şi perfecţioneze studiile. USAMV a ales să propună acest proiect inedit autorităţilor din Viterbo, întrucât instituţia are o colaborare fructuoasă de aproape 10 ani cu Universitatea Tuscia din Viterbo, şi pentru că numărul românilor din zonă este de aproape 8000, iar comunitatea românească din regiunea Lazio numără peste 200.000 de români.
Proiectul a fost prezentat oficial în 25 februarie în sala conferinţe a Prefecturii din Viterbo, eveniment la care au participat oficialităţile din oraşul Viterbo, Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj Napoca, Doru Pamfil, şi Ambasadorul României în Italia Răzvan Rusu.
Centrul cultural român va fi găzduit de fostul Rectorat al Universităţii Tuscia din Viterbo, cu o suprafaţă de aproximativ 1.400 de metri pătraţi. Cursurile se vor desfăşura în limba română, iar diplomele vor avea girul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării al României. Pentru anul universitar 2009/2010 sunt aprobate următoarele specializări: Agricultură (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Montanologie (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Biologie (durata studiilor 3 ani, titlul obţinut: Licenţiat în Biologie), Tehnologia prelucrării produselor agricole (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Horticultură (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Inginerie economică în agricultură (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Zootehnie (durata studiilor 4 ani, titlul obţinut: Inginer), Mastere, şi Cursuri de calificare de scurtă durată.
În ultimele săptămâni proiectul a luat ulterioară amploare. Cu scopul de a constitui o ofertă didactică cât mai completă posibil, pe profil real şi uman, celor două universităţi s-au alăturat Accademia di Romania din Roma şi alte Universităţi din Cluj.
Înainte de definitivarea proiectului, stabilit în luna septembrie din acest an, vor avea loc o serie de iniţiative, cu scopul de a culege cerinţele românilor din Italia faţă de posibilitatea de a continua sau de a-şi perfecţiona cursurile.
În prezent, este disponibil un sondaj on line adresat românilor din Italia, în intenţia de a alcătui o bază de date şi de propuneri pentru viitorul Centru cultural român.
Iniţiativa de prezentare a Centrului cultural care va avea loc la Roma în următoarele zile are obiectivul principal de a se confrunta direct cu marea comunitate de români din Roma şi cu exigenţele culturale şi de muncă ale acestora, în baza cărora vor fi identificate unele module de cursuri. Coordonatorii Centrului Cultural Român vor fi prezenţi la Roma cu un stand, unde vor da informaţii, broşuri şi materiale informative vineri 24 aprilie între orele 10-13 la Centrul comercial „La Strada” (zona Tiburtina), şi duminică 26 aprilie între orele 10-13 in faţa Episcopiei Ortodoxe (Via Ardeatina 1741), iar între orele 16-19 din nou la Centrul comercial „La Strada” (zona Tiburtina).
Vor da informatii conferenţiarul de la USAMV Cluj Dan Dezmirean, venit din România cu acest prilej, şi coordonatoarea Centrului Cultural din Viterbo Anca Vanea.

Nessun commento:

Posta un commento