La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 18 aprile 2009

Lumina copiilor


Autor: George Rădulescu
Data: 18 apr 2009

Cei mici aşteaptă cu înfrigurare ca în această noapte să vină Iepuraşul încărcat de cadouri. Inteligenţa afectivă le descoperă miracolul Învierii Domnului, conectându-i la marea Sărbătoare. „Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor!”, le spunea Iisus Hristos ucenicilor Săi.

În urmă cu 20 de ani cei mici erau „feriţi” de învăţătura creştină, acum ei sunt o prezenţă constantă la slujbele bisericeşti.
Vacanţa de Paşte este pentru copiii românilor prilej de odihnă, de joacă, dar şi de apropiere de cele sfinte. Mulţi elevi din clasele primare şi gimnaziale au mers în aceste zile din Săptămâna Patimilor să-şi mărturisească micile păcate şi să primească Sfânta Împărtăşanie, Trupul şi Sângele Lui Hristos.

Nu de puţine ori, cei de vârste fragede îşi aduc părinţii la biserică, salvându-i din goana nebună după mâncare şi cadouri. Părintele profesor Nicolae Bordaşiu, parohul Bisericii Sfântul Silvestru din Bucureşti, spunea de alt­fel, în predicile ţinute tinerilor, că aceşti copii aduc Lumina Învierii Domnului în casele românilor, reaşezându-i în logica firescului. Unii dintre ei s-au apropiat de preoţii care le predau religie. Alţii, nu, fiind învăluiţi de stilul de viaţă al adulţilor, insensibili la aspectele religioase.

Cert este că aceia din prima categorie devin mult mai responsabili într-un timp scurt şi se integrează foarte bine în colectivitate, potrivit constatărilor Părintelui Nicolae Bordaşiu.

Un mormânt gol...

Ce ştiu copiii despre Înviere? Ei bine, fără a intra în chestiuni de profunzime, cei de gimnaziu îţi spun pe nerăsuflate că miracolul Învierii Lui Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, a schimbat faţa lumii, vestea răspândindu-se peste tot.

Mulţimi impresionante de oameni s-au convins de veridicitatea ei, atunci şi în veacurile ce au urmat. Aceasta s-a întâmplat, în primă fază, chiar şi fără „dovezi palpabile”, deşi nu după mult timp au venit şi ele (spre exemplu, consemnarea mărturiilor soldaţilor romani care păzeau mormântul).

Adolescenţii, în special cei cu preocupări umaniste, pot nuanţa lucrurile, făcând trimitere la mari teologi şi la duhovnici români. De pildă, nu mică le-a fost mirarea unora să audă exprimată convingerea că oamenii care au aderat spiritual la creştinism au înţeles, aşa cum arată Părintele Dumitru Stăniloae, că „stricăciunea creaţiei nu se putea învinge din ea însăşi, numai Hristos, ca Dumnezeu întrupat, putând-o face. “

Mântuitorul a înviat, explică acelaşi mare teolog român, pentru că a biruit prin viaţa Lui slăbiciunea firii umane, mergând în manifestarea acestei tării spirituale până la acceptarea morţii pentru alţii.

Lumină de la Ierusalim, în Dealul Mitropoliei

În această seară, la Catedrala Patriarhală, sunt aşteptaţi numeroşi copii însoţiţi de părinţi, tineri şi vârstnici. Aşa se întâmplă în fiecare an, însă acum, oamenii au un motiv în plus să se adune acolo.

Vor putea lua, pentru prima oară în România, Lumină adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române. Lumina Sfântă este un miracol al Ortodoxiei, care se petrece, în fiecare an, numai de Paştele Ortodox, la Ierusalim. Acolo, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, Lumina se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, vestind Învierea Lui Hristos. În primele minute, flacăra este imaterială şi nu arde.

Patriarhul Ierusalimului, cel în prezenţa căruia se întâmplă minunea, este controlat riguros la intrarea în Sfântul Mormânt pentru a nu avea asupra sa chibrituri şi substanţe inflamabile.

„Criza, rezultatul lăcomiei”

Preafericitul Părinte Daniel (foto), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îi îndeamnă pe credincioşi, în pastorala sa la Sărbătoarea Învierii Domnului, să se îmbogăţească în credinţă statornică şi să renunţe la a obţine profit cu orice preţ.

„Criza financiară şi economică în care se află lumea de azi este în mare parte rezultatul lăcomiei, al câştigului nedrept, al speculei financiare, al evaziunii fiscale la nivel mondial.

Când goana după profitul material obţinut cu orice preţ, fără măsură şi fără morală, devine o tiranie a sufletului, atunci capitalismul devine «sălbatic» şi se manifestă ca o patimă a lăcomiei, «ştiinţific» organizată”, arată Preafericitul Părinte. Patriarhul Daniel avertizează, totodată, asupra situaţiei săracilor.

„Conse­cinţele ne­gative ale acestei crize pentru populaţia săracă sunt greu de descris, deoarece sărăcia impusă altora creează multă sufe­rinţă şi nesiguranţă, dezo­rientare şi disperare”, avertizează Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Daniel afirmă că această criză economică este „o judecată aspră pentru prea multă lăcomie de lucruri materiale adunate pe nedrept şi prea multă risipă de bani”.

Preafericitul Părinte vorbeşte şi despre rolul pozitiv al crizei. „Astfel, criza ne determină să fim mai cumpătaţi, să nu ne punem nădejdea în valorile materiale mai mult decât în valorile spirituale ale cre­din­ţei, dreptăţii, corectitudinii şi solidarităţii cu cei în nevoi. Chiar dacă suntem mai săraci din punct de vedere al bu­nurilor materiale, să nu sărăcim totuşi din punct de vedere spiritual”, spune Patriarhul.

Paştele este... Te superi dacă am uitat? Eu ştiu că Iisus este Fiul Lui Doamne-Doamne. El a fost omorât de nişte oameni răi şi Doamne-Doamne L-a Înviat şi L-a luat la El în cer, în Rai.
Luca 6 ani, Bucureşti

Aştept Paştele pentru a mă bucura de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.Îmi plac slujbele de la biserică. Îl aştept cu nerăbdare şi pe Iepuraş.
Ana-Maria 9 ani, Călăraşi

Paştele înseamnă Învierea Lui Iisus Hristos. De Paşte îmi place să merg la biserică, să iau Lumină şi îl aştept cu drag pe Iepuraş. Mă mai bucur că vopsesc ouă şi că avem musafiri.
Alexandra 11 ani, Bucureşti

Resurse:
Pastorala Învierii Domnului

Citiţi şi:
5 sfaturi pentru masa de Paşti!
Paştele oamenilor simpli în comunism
Învierea, cheia de boltă a credinţei
Cumparaturi de Paste pe ultima suta de metri
Bătaie pe cozonaci
Ceauşeştii aveau ouă roşii pe masa de Paşte
Sărbători pascale fără drumuri la urgenţă
Paşte românesc pe ritmuri internaţionale
Figuri biblice la televizor, de Paşte

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento