La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 15 aprile 2009

Sinistraţii români din Italia se plâng de discriminare


Autor: Simona Topciu
Data: 15 apr 2009

Mai mulţi compatrioţi au mers în zonele afectate de cutremur pentru a da o mână de ajutor persoanelor rămase fără locuinţe. În regiunea Abruzzo sosesc zilnic zeci de camioane cu ajutoare pentru sinistraţi. Şi asociaţiile româneşti se numără printre cele care trimit în zonă alimente sau haine.

Sinistraţii din Abruzzo primesc zilnic ajutoare, inclusiv ziare şi reviste
Foto: EPA

Valerica Nechifor, 39 de ani, preşedinta Asociaţiei „Orhideea“ din Villa del Conte, Padova, este doar unul dintre compatrioţii noştri care a dus în Abruzzo ajutoare pentru sinistraţi. Iniţial, voluntarii asociaţiei au primit autorizaţie pentru a intra în corturile sinistraţilor.

Ulterior, acestora li s-a interzis distribuirea ajutoarelor aduse. Motivul ? Românii au fost acuzaţi de rasism de către voluntarii italieni. Aceştia le-au reproşat compatrioţilor noştrii veniţi din Padova faptul că împart ajutoare doar conaţionalilor.

„Noi le-am spus că reprezentăm o asociaţie românească şi că am adus doar două maşini de ajutoare, pe care am vrea să le împărţim sinistraţilor români din zonă“, explică Valerica Nechifor.

Odată ajunşi în Abruzzo, Valerica Nechifor şi colaboratorii săi au fost nevoiţi să colinde timp de cinci ore prin corturile amenajate pentru sinistraţi deoarece italienii nu mai voiau să le primească ajutoarele.

Românca povesteşte că a văzut mulţi conaţionali care nu aveau haine pentru a se schimba. Lipseau, de asemenea, încălţămintea, laptele, lenjeria intimă. “În corturi sunt uneori certuri deoarece românii cer anumite produse de care au nevoie şi nu le primesc”, povesteşte Valerica.

Îngrijitoarele nu i-au abandonat pe bătrâni

Cristina Rusu, 33 de ani, originară din Craiova, este una dintre îngrijitoarele românce care stau în prezent într‑un cort din localitatea Bazzano, împreună cu italienii pentru care lucrează. Cristina este în Italia de şapte ani şi îngrijeşte doi soţi italieni, Dina şi Giovanni.

„Bătrâna are 86 de ani, iar bătrânul are 87 de ani. Eu lucrez pentru ei de un an”, ne-a spus românca. Ea povesteşte că ar fi avut nevoie de unele lucruri pentru bătrâni şi pentru ea, dar că nu le-a primit. Mai mult, Cristina spune că i-a dat bătrânei o pereche de pantaloni de-ai ei, pe care i-a recuperat, însoţită de reprezentanţii Protecţiei Civile, din casa în care locuia înainte.

Voluntarii italieni triază ajutoarele

„De când stăm aici ni s-au murdărit hainele şi ne putem îmbolnăvi. Dacă ne ducem să cerem îmbrăcăminte sau încălţăminte, voluntarii italieni din satele sinistrate ne ameninţă cu poliţia, spunând că în corturile noastre sunt de toate. Dar reprezentanţii asociaţiei „Misericordia” au venit şi au văzut că nu avem nimic,” ne-a explicat Arpad Savu, 42 de ani, originar din Lugoj.

Într-o tabără de corturi n-au avut curent electric circa două zile. Unii dintre ei nici nu citesc ziarele ca să nu transmită copiilor panica provocată de cutremur.
Valerica Nechifor
voluntar

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento