La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 8 aprile 2009

Un copil rrom, vedetă într-o campanie tv


VIDEO
Autor: Delia Coşereanu
Data: 8 apr 2009

Samuel Cârpaciu, în vârstă de 11 ani, este unul dintre eroii campaniei antirasism „Să nu îţi fie frică“ realizate de regizorul italian Mimmo Calopresti şi difuzată pe micile ecrane la nivel naţional. Mai mult, tânărul român este şi autorul siglei pentru această campanie.

Afişul campaniei „Să nu îţi fie frică“

În anul 2006, baraca în care locuia împreună cu familia a fost distrusă într-un incendiu. Familia lui, ajutată de asociaţia „Terra del Fuoco“, a contribuit la renovarea unei clădiri din Settimo Torinese, un orăşel în apropiere de Torino. Acolo locuieşte acum împreună cu alte opt familii de ţigani români.

„Am vrut să descriu frica“

Acum câteva luni Samuel a desenat o fantomă veselă: „Aşa am vrut eu să descriu frica“, povesteşte băiatul. „Celor de la Terra del Fuoco le-a plăcut ideea mea“. Astfel, a fost chemat la Roma pentru a participa şi la realizarea spotului campaniei. Ochii îi sclipesc atunci când povesteşte despre „momentele în care a trebuit să îmi joc rolul, exact ca un actor“.

Merge la şcoală

Sami este în clasa a V-a şi este printre primii la învăţătură. „Îmi place foarte mult matematica şi geografia. Am note de 7, 8 şi 9. Nu sunt prea mari. Aş vrea numai 10“. Îi place şi limba engleză, care este deja a patra limbă pe care o vorbeşte, după romanes, română şi italiană.

În clipul video apar doi actori italieni, un arab şi o femeie de origine africană, care vorbesc cu ironie despre rasismul din Italia. La final, în cadru apare Sami şi, cu un zâmbet pe buze, transmite mesajul spotului: „Să nu îţi fie frică, deschide-te celorlalţi, deschide-te drepturilor“.

Fonte: Adevarul.


Leggi anche:
NOMADI: IBO ITALIA, FESTEGGIA ROMANO DIVES CON GIOVANI PANCIU

Nessun commento:

Posta un commento