Autor: Delia Coşereanu
Data: 31 mar 2009
În sudul Italiei, la Catania, funcţionează o asociaţie care-i ajută pe românii nevoiaşi. „Asociaţia siciliano-română şi cu restul lumii“ a fost înfiinţată de un italian, Giovanni Falsone, în 2006. Astăzi, mai mult de jumătate dintre voluntarii asociaţiei sunt cetăţeni români.
Giovanni Falsone (dreapta) a reuşit să-l atragă şi pe Walter Zenga în activităţile asociaţiei
Foto: Delia Coşereanu
Anca Maria Polmolea, originară din oraşul Victoria, judeţul Braşov, locuieşte în Catania din 1990 şi s-a numărat printre fondatorii organizaţiei. „Aici am găsit o a doua familie. Cei din Catania m-au ajutat foarte mult la început, aşa că am vrut şi eu, la rândul meu, să ajut pe cineva“.
Ideea de a înfiinţa o asociaţie pentru ajutorarea românilor i-a venit lui Giovanni Falsone după ce a cunoscut mulţi compatrioţi de-ai noştri care erau nevoiţi să facă munci necalificate. Asociaţia oferă sprijin, psihologic şi legal, românilor aflaţi în dificultate.
Vor casele mafioţilor
Preşedintele asociaţiei, profesor de economie la un liceu din Catania, a cerut recent primăriei să transforme casele confiscate de la capii mafioţi arestaţi în centre de ajutor social şi locuinţe temporare pentru nevoiaşi. „Nu am primit încă niciun răspuns, dar, cu toate acestea, nu suntem descurajaţi“, spune Falsone.
Sprijiniţi de Zenga
În sediul asociaţiei, deschis de trei ori pe săptămână, vin aproximativ 30 de persoane pe zi. „Majoritatea celor pe care i-am ajutat s-au transformat, la rândul lor, în voluntari pentru asociaţie. În câteva rânduri am reuşit să-l implicăm şi pe antrenorul de fotbal Walter Zenga în acţiunile noastre“, povesteşte Anca Polmolea.
Zenga, fostă stea a naţionalei de fotbal a Italiei, a antrenat în România pe Steaua, Dinamo şi FC Naţional, iar în prezent pregăteşte echipa locală Catania. El este căsătorit cu o româncă.
Nu au lipsit dezamăgirile
Asociaţia a avut parte şi de câteva experienţe neplăcute cu unele persoane cărora le-a oferit sprijinul. Unul dintre românii pe care asociaţia l-a găzduit timp de un an a luat tot ce a putut din clădire înainte să plece: mobila, farfuriile de plastic sau băuturile din frigider. Atât Falsone, cât şi Anca, definesc însă aceste episoade „prostioare care nu ne împiedică să ne continuăm misiunea“.
Mii de solicitări pe an
Aproximativ o sută de români se adresează săptămânal asociaţiei din Catania pentru a cere sprijin sau pentru a solicita informaţii legate de sistemul sanitar italian. Ei sunt asistaţi, în majoritatea cazurilor, tot de români.
Sursa: Adevarul.
giovedì 2 aprile 2009
Învaţă de la un italian să se ajute între ei
Pubblicato da Catalina Sava alle 23:11
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento