La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 6 aprile 2009

Românii de peste graniţă trimit cu 10% mai puţini bani decât până acum


ANALIZĂ
Banii trimişi de căpşunari, mai puţini cu 1,5 milioane euro pe zi
06 APRILIE 2009

Spania şi Italia, aflate în recesiune, sunt responsabile pentru până la 90% din totalul banilor trimişi acasă de români

Anul trecut, România a primit de la cei care lucrează în străinătate 8,7 miliarde de euro, aproape cât toate investiţiile străine directe făcute la noi în ţară

În Spania şi Italia constructorii români nu-şi mai găsesc de lucru Foto: Reuters
România a depins în ultimii ani din ce în ce mai mult de banii trimişi acasă de cei plecaţi să lucreze peste graniţă. Anul trecut, de exemplu, românii din străinătate au trimis acasă circa 8,7 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de cifra de 7,16 miliarde de euro din 2007, conform datelor BNR. Altfel spus, românii plecaţi afară au adus României aproape la fel de mulţi bani cât au adus investitorii străini, prin investiţii străine directe, care au atins anul trecut un nivel record de circa 9 miliarde de euro.

În ultimele luni ale anului trecut, remiterile au fost în creştere faţă de perioada similară a lui 2007, spre surprinderea economiştilor români. Ei au subliniat însă că situaţia va fi cu totul alta de la începutul acestui an. În ianuarie, nivelul lor a scăzut cu 10%, de la 536 de milioane de euro la doar 483 de milioane, scăderea zilnică fiind de peste 1,5 milioane de euro.

Cu 30-50 de euro mai puţin pe fiecare mandat

La nivel individual, scăderea echivalează cu 30-50 de euro mai puţin pe fiecare mandat de trimitere a banilor către rudele de acasă, luând în considerare numai sumele trimise, deci fără a lua în calcul faptul că din ce în ce mai puţini români de peste graniţă mai trimit bani acasă.

„În 2009, comparativ cu 2008, se înregistrează o scădere de circa 10-15 % a mediei de transfer. În 2008 mediile de transfer erau de circa 380 euro pentru Italia şi de circa 360 euro pentru cele trimise din Spania. Chiar dacă aceste cifre fac referire strictă la situaţia Smith & Smith, credem că, statistic, şi celelalte companii de transfer de bani înregistrează medii asemănătoare”, a declarat pentru Gândul Adrian Vladimir Ciorcăşel, director general al companiei de transferuri de bani Smith&Smith. El ne-a precizat că, dacă se ia în considerare o scădere medie de 10% a valorii sumelor tranzacţionate, circa 12-13% ar fi ponderea sumelor din Spania şi de 8-9% a celor din Italia. În timp ce oficialii BNR susţin că anul acesta economia românească va scădea cu circa 1,5%, scenariul FMI care prevede o contracţie de 4% fiind cel mai pesimist, în Spania situaţia este mult mai grea. Economia spaniolă ar putea scădea cu 3% anul acesta în timp ce în Italia ar putea ajunge la 2,6%, după ce în toamna anului trecut italienii au intrat oficial în recesiune, PIB-ul local scăzând cu 1%, fiind cea mai proastă performanţă din ultimii 34 de ani.

Starea proastă în care se află cele două mari economii europene ne va afecta vizibil, cele două state fiind responsabile pentru până la 90% din totalul banilor trimişi acasă de muncitorii plecaţi în străinătate.
„Dacă vorbim despre culoarul etnic spre România, transferurile transfrontaliere din Italia şi Spania reprezintă, cumulat, circa 85-90% (47-50% Italia şi 38-40% Spania). Restul de 10-15% reprezintă tranzacţii din Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Israel, Portugalia, Franţa, Belgia - state în care se regăsesc cetăţeni români ce fac parte din „diaspora economică“. Tranzacţiile din state ca Germania, Statele Unite etc. au, în mare parte, un caracter incidental”, spune Ciorcăşel. În ceea ce priveşte comisioanele medii cerute de firmele specializate pe acest tip de transfer de bani, acestea variază între 2,5%-4% pentru firmele ”low-cost” şi 4%-7% pentru serviciile cu prezenţă mondială. (V.R.)

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento