La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 15 aprile 2009

Primarul a plătit amenda unui mim român


Autor: Elena Halcu
Data: 14 apr 2009

Poliţia municipală a amendat, vinerea trecută, cu 100 de euro, un mim român care se afla pe bulevardul Corso Vittorio Emanuele din Milano. După ce această decizie a generat polemici aprinse, chiar primarul oraşului, Letizia Moratti, a decis să achite amenda dată de poliţie românului.

Letizia Moratti, edilul din Milano
Foto: Epa

Vina artistului a fost aceea că a început spectacolul mai devreme şi că nu se afla pe porţiunea de stradă pentru care avea permis de la primărie. Românul s-a justificat prin faptul că a încercat să stea la umbră. Trecătorii au protestat şi i-au luat apărarea artistului ambulant când au văzut că poliţiştii îl sancţionează pe acesta.

Incidentul a generat numeroase polemici şi a stârnit reacţii din partea unor personalităţi artistice. Dario Fo, un cunoscut regizor şi scriitor italian, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, s-a oferit să plătească amenda românului.

Vestea a ajuns şi la urechile primarului oraşului, Letizia Moratti, care a verificat imediat situaţia. „Am constatat că regulamentul primăriei s-a aplicat într-un mod prea strict.

Norma a fost violată, dar priorităţile sunt altele, cele legate de siguranţa cetăţenilor şi cele care garantează o convieţuire civilizată. Îi mulţumesc lui Dario Fo, dar am decis ca amenda s-o plătesc eu“, a spus Letizia Moratti.

În ultimul an, poliţiştii municipali au dat 30 de amenzi de acest gen. Poliţiştii spun că au intensificat controalele în urma unor plângeri venite chiar din partea artiştilor ambulanţi. Ei îşi acuzau colegii de faptul că nu respectă programul şi spaţiul pentru care au fost autorizaţi.

Sursa: Adevarul.

Leggi anche:
Milano/ Scontro tra la Moratti e i vigili sulle multe agli artisti di strada
La mia storia di statua vivente

1 commento:

Catalina Sava ha detto...

il caso dell'artista di strada romeno. il sindaco: «non c'è niente da scherzare»

La Rsu vigili contro la Moratti:
«Una colletta per le multe ingiuste»

Proposta provocatoria: un fondo da consegnare al sindaco per pagare le sanzioni che non approva

MILANO - Continuano le polemiche per la decisione del sindaco di Milano, Letizia Moratti, di pagare la multa di 100 euro a un artista di strada romeno sanzionato dalla polizia municipale venerdì scorso perché, pur avendo il permesso, si è esibito in corso Vittorio Emanuele dalla parte opposta della via rispetto al posto assegnatogli. La Rsu (Rappresentanza sindacale unitaria) ha comunicato che «la polizia locale di Milano farà una provocatoria colletta per costituire un fondo da consegnare al sindaco per pagare tutte le multe che la dottoressa Moratti riterrà ingiustificate e politicamente scorrette».

BOTTA E RISPOSTA - Letizia Moratti non ha gradito la provocazione della colletta da parte della Rsu: «Non c'è nulla da scherzare sulla decisione che ho preso - ha detto il sindaco a margine di un evento a Palazzo Marino -. È un ragazzo di 18 anni, da appena due mesi in Italia, che si mantiene facendo l'artista di strada».
15 aprile 2009

Fonte: Corriere della Sera
http://milano.corriere.it/milano/notizie/cronaca/09_aprile_15/statua_vivente_multa_moratti_vigili_rsu-1501188266050.shtml

Posta un commento