Autor: Elena Halcu
Data: 13 apr 2009
Cele mai riscante meserii sunt în industrie şi în agricultură. Compatrioţii noştri ocupă locuri fruntaşe într-un clasament al comunităţilor de emigranţi din rândul cărora se înregistrează cele mai multe accidente de muncă.
Mulţi muncitorii din construcţii se îmbolnăvesc de hernie de disc
Foto: Elena Halcu
În ultimii ani, în rândul muncitorilor români s-a înregistrat o creştere a accidentelor la locul de muncă. De exemplu, s-au înregistrat 17.832 în anul 2007, dintre care 41 au fost mortale. În 2006, numărul accidentelor de muncă a fost de 11.256, dintre care 31 au fost mortale.
Creşterea poate fi însă explicată şi prin afluxul mare de muncitori români din ultimii ani. Compatrioţii noştri, marocanii şi albanezii au totalizat 40% din accidentele de muncă înregistrate în Italia în 2007, dar şi 50% din cazurile mortale.
În cazul bolilor profesionale, cei mai mulţi muncitori români (41%) ajung la doctor cu întinderi musculare şi fracturi osoase. Pentru 23% din bolnavi problemele sunt legate de aparatul auditiv şi pentru 11% de cel respirator.
Cele mai multe cazuri de boli profesionale sunt înregistrate în industrie şi în agricultură, două domenii în care muncesc foarte mulţi compatrioţi.
Românii care lucrează la negru sunt cei mai expuşi riscurilor. Ei nu sunt asiguraţi la INAIL (Institutul Naţional pentru Asigurarea împotriva Accidentelor de Muncă) şi nu pot beneficia de aceleaşi drepturi ca un angajat cu contract.
Hernia de disc îi afectează pe muncitori
„Un român care a lucrat şapte ani într-o fabrică unde ridica obiecte grele s-a îmbolnăvit de hernie de disc. Trebuia să demonstreze că era vorba de o boală profesională şi nu a reuşit. Colegii trebuiau să depună mărturie pentru el, dar nu au vrut să-şi rişte locul de muncă.
Mulţi dintre muncitorii din construcţii sunt în aceeaşi situaţie”, spune Gabriel
Găluşcă, funcţionar al sindicatului FENEAL-UIL din Torino.
Bolile cauzate de stres sunt greu de depistat
Doctorii care se ocupă de boli de natură profesională avertizează că există multe cazuri de boli profesionale cauzate de stres.
„Faptul că trăiesc în Italia fără familie sau faptul că sunt exploataţi la locul de muncă duce la apariţia bolilor pe fond nervos. Dar nici muncitorii nu merg la doctor”, explică doctorul Fabrizio Meliga, directorul departamentului Medicinii Muncii din cadrul spitalului CTO din Torino.
Principalele afecţiuni profesionale în rândul compatrioţilor din Italia
Afecţiune pondere
Întinderi musculare şi fracturi osoase 41,6%
Hipoacuzie şi pierderea auzului 23,4%
Boli ale aparatului respirator 11,2%
Sursa: Adevarul.
mercoledì 15 aprile 2009
Românii, în topul accidentelor de muncă
Pubblicato da Catalina Sava alle 16:11
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento