La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 9 febbraio 2009

Catre comunitatea romaneasca din Italia


Andora, 6 februarie 2009

In ultima perioada romanii din Italia au fost din nou loviti cu putere de uraganul mediatic italian datorita ultimelor acte de violenta sexuala implinite de un grup de cetateni romani. Bineinteles ca in aceste cazuri atacurile mediatice provoaca un val de intoleranta fata de persoane romane nevinovate care traiesc in societatea italiana respectand legile statului.

Aceasta situatie pentru mine este grava, intolerabila si extrem de distructiva pentru noi toti. Trebuie sa inceteze actiunile de linsaj impotriva romanilor, de distrugere a magazinelor romanesti, agresiunile fizice si verbale, rasiste sau extremiste. In aceste zile am invitat mass-media italiene sa nu dea curs declaratiilor politice extremiste care provoaca un ecou in societate si invinovatesc un popor intreg de faptele unor criminali izolati.

In aceste zile am contactat si am fost contactat de mass-media nationale italiane carora le-am cerut sa evite transmiterea unor materiale care pot mari starea de tensiune in care traiesc romanii in Peninsula. De asemenea le-am sugerat sa ilustreze in mod obiectiv si alte cazuri de violente in care victimele sunt de origine romana. Criminalitatea nu are pasaport, iar noi, toti cetatenii care traim in peninsula, indifferent de tara de provenienta, avem datoria sa respectam legile italiene.

In calitate de exponent al PSD in Italia, partid care a constituit actualul Guvern de la Bucuresti, permiteti-mi sa va informez ca in ultimele zile am cerut cu insistenta si in repetate randuri o interventie concreta si puternica a Guvernului Roman.

Ministerul de Externe al Romaniei s-a activat deja pe linie diplomatica in vederea contrastarii acestei situatii. Consulatele Generale ale Romaniei din Italia, precum si Ambasada Romaniei, au reactionat pe aceeasi linie, solicitand si colaborarea asociatiilor romanesti din Roma. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Domnul Adrian Nastase, a scris ieri o scrisoare Presedintelui Senatului Italian, in care a cerut stavilirea acestui fenomen anti-romanesc.

Intrucat in multe cazuri cetateni romani au fost arestati pentru a fi anchetati pentru crime extrem de grave, invit pe toti romanii sa izoleze acele persoane care sunt o rusine pentru noi toti si sa colaboreze cu autoritatile italiene si romane pentru eliminarea acestei plagi sociale reprezentata de criminalii romani.

Personal voi continua sa lucrez pentru a contrasta cu forta fenomenele care dauneaza integritatea fizica si imaginea romanilor din Italia iar pentru aceasta voi cere colaborarea tuturor romanilor din Peninsula.

In situatia nedorita in care se vor verifica asemenea acte, va invit sa-mi semnalati orice violenta impotriva cetatenilor romani din Italia.

Marian Mocanu
PSD
www.mocanu.it
politica@mocanu.it

Nessun commento:

Posta un commento