A fost nevoie de interventia Ministrului de Externe Diaconescu pentru stoparea discriminarii romanilor din Italia
Niciodata in istoria noastra postdecembrista, romanii din Italia nu au avut mai multa nevoie ca acum de ajutor politic din Romania.
Xenofobia, rasismul si vanatoarea de romani pe strazile din Italia ajunsese la un nivel alarmant. De asemenea, crimele comise de romani in Italia erau la ordinea zilei.
Personal am cerut interventia Guvernului de la Bucuresti inca din luna ianuarie a acestui an intrucat am inteles pericolele spre care se indrepta comunitatea romaneasca din Italia.
Gravitatea situatiei in care se gaseau romanii din Italia a fost inteleasa si aparata si de catre Biserica Ortodoxa Romana din Italia care in data de 22 februarie 2009 a dat citire unui mesaj tuturor crediciosilor, in cele cca 100 de biserici romanesti din Italia, in care s-a cerut o moderare a tonurilor.
In acelasi mod, Biserica Catolica din Romania a scris Cardianlului Bagnasco cerandu-i ajutorul pentru rezolvarea situatiei romanilor din Italia.
In aceasta situatie de gravitate extrema pentru romanii din Peninsula numai interventia Guvernului de la Bucuresti putea sa rezolve si sa destinda situatia tensionata. Politica italiana, cea care comanda mass-media italiana, colaboreaza doar atunci cand are in fata interlocutori pe masura, asa cum pot fi Ministri, preoti, sau oameni politici.
Nu este justificabil si usor de iertat modul in care presa italiana a tratat romanii in ultima perioada, sunt doar 2700 romani in inchisorile italiene din un milion de romani care traiesc in Peninsula.
Poate ca Italia ar trebui sa se intrebe din ce motiv 40% din romanii care sunt cautati de catre politia romana pentru a fi arestati, au fugit in Italia. Inainte sa arunce vina asupra noastra, presa italiana ar trebui sa ceara Guvernului Italian ca legea italiana sa fie respectata in Italia si nu sa caute alti vinovati pentru problemele Italiei sau sa atraga atentia opiniei publice italiene asupra unor alte probleme de importanta secundara fata de criza economica prin care trece astazi Italia, de exemplu.
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD, in conferinta de presa de la Roma de pe 23 februarie 2009, a raspuns promt ziaristilor si a stiut sa transmita un mesaj clar catre societatea italiana: suntem cetateni europeni si trebuie sa beneficiem de toate drepturile concese de UE. Ministrul a precizat exact dreptul de libera circulatie si de munca nu poate fi negat romanilor din Italia . De asemenea, la întrebarea ce parere are despre circulatia cetatenilor români cu cazier (aceasta în urma precizarii lui Frattini ca politia româneasca trebuie sa raporteze deplasarea acestora catre Italia si eventual retinerea la granita), Diaconescu a precizat ca românii nu pot fi expulzati pentru ca sunt cetateni ai Uniunii Europene si nu pot fi opriti la granite pentru ca au cazier. Romanii care au platit pentru faptele lor cu inchisoarea nu pot fi opriti din dreptul de a se deplasa oriunde ca un oricare alt cetatean comunitar.
Comunitatea romaneasca din Italia trebuie sa izoleze si sa denunte delincventii, dar si cazurile de xenofobie si rasism.
Trebuie sa fim atenti, intrucit exista in continuu riscul ca uraganul mediatic italian sa loveasca si in viitor comunitatea romaneasca.
Marian Mocanu
Presedinte PSD Italia
www.mocanu.it
mercoledì 25 febbraio 2009
Diaconescu - Frattini: rezultatele intilnirii
Pubblicato da Catalina Sava alle 21:44
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
2 commenti:
dupa parerea mea daca in italia se doreste "stoparea" sau amplificarea unui asha zis fenomen de infractionalitate din parte romanilor care sunt in tranzit sau sunt rezidenti in italia, atunci ar trebuie sa se controleze un pic "gura" specifica a presei italiane; shi anume, ca sa fiu mai specific trebuie facuta o statistica in ceea ce priveste "vocabularul" presei italiane (shi in special a posturilor de televiziune apartinand mediaset-ului); modul de prezentare a stirilor nu numai ca nu se preteaza la nici mai mic standard profesional al unei televiziuni de nivel local (ca sa nu mai vorbim de coloshi de nivel nazional) insa, dupa parerea mea incalca prevederile legilor prin "instigare la rasism shi ura nazionala".
shi va pot face un mic exemplu:
daca un roman savarsete un act criminal, definizia de "rumeno" sau de "rumeno umbriaco" poate fi auzita de cel putin 6 ori in cadrul aceleasi stiri televizive. In schimb daca un italian savarseste acelasi tip de crima, atunci acesta din urma vine numit "il giovanne" sau "l'uomo" sau "il ragazzino", aplanand bineinteles ferocitatea actului savarshit shi neevidentiind in ochiul pulicului faptul ca este italian sau mai bine spus italian drogat. (asta ca sa nu mai vorbim ca romanul vine inchis imediat sau i se dau 29 de ani de puscarie iar italianul vine lasat in "arest domiciliar" deoarece "nu prezinta pericol de fuga").
acest lucru aparent nesemnificativ poate influienza intr-un mod studiat din punct de vedere psicologic shi statistic impresia publicului spectator.
ca sa nu mai subliniem faptul ca simplul fapt ca se foloseste termenul de "rumeno" in loc de "romeno", (fapt care pe mine ca cetatean roman pe teritoriul italiei ma raneste in orgoliul meu de "romeno"), denota folosirea unui limbaj arogant dint partea asa numitilor prezentatori de stiri. dar sa trecem peste acest amanunt, gandindu-de ca o persoana inteligenta, care are un minim de cultura si care bineinteles stie ca ROMANIA se numeste ROMANIA shi nu RUMENIA (ma refer la limba italiana), ar putea sa isi dea seama ca cetatenii "della Romania" nu pot fi numiti "Rumeni" ci "Romeni".
P.S. in viitor promit ca o sa scriu shi in engleza shi in italiana aceleasi lucruri ca sa fiu inteles mai bine shi de catre toti, imediat ce o sa imi deschid un I.D.
va salut cu respect shi va rog sa luati in considerare aceste mici observatii.
Ieu cred ca atrebuia sa va sintiti mai mult jignit de comportamentul de cateva conationali dva de cat o expunere savanta cu "rumeni" sau "romeni".
Posta un commento