La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 24 febbraio 2009

Iubeşte româneşte de Dragobete!


Autor: Cristina Teodorescu

Pe 24 februarie sărbătorim Dragobetele, tradiţie din moşi-strămoşi. Numit în popor Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, Dragobetele se credea a fi un tânăr chipeş şi puternic. Legenda spune că Dragobetele era un personaj mitologic, ce oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat în rândul oamenilor, dând naştere unor obiceiuri specifice românilor din zona Dunării.

Rit tracic

În mediul rural, această tradiţie străveche încă se sărbătoreşte. Astfel, fetele şi băieţii îşi pun hainele curate de sărbătoare şi pornesc cu voie bună înspre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămâioasă, pe care apoi le aşază la icoane. Se spune că în acest moment se spuneau farmece de dragoste pentru ca iubirea îndrăgostiţilor să fie puternică.

Înspre ora prânzului, fetele pornesc în goană înspre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine un băiat, şi nu pe unul oarecare, ci pe cel care îi este drag. Dacă va reuşi să-şi prindă perechea, băiatul poate să-i fure tinerei o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simbolizează legământul lor pe întregul an de zile. De aici vine şi celebra zicală “Dragobetele sărută fetele!”.

Un alt obicei al fetelor era acela de a strânge omătul netopit, apa de ploaie sau de la izvor, pe care o considerau ca având efecte magice asupra lor atunci când o foloseau, devenind astfel mai frumoase şi mai drăgăstoase cu aleşii inimii lor.

Superstiţii străvechi

Dincolo de semnificaţiile erotice ale sărbătorii, Dragobetele este legat şi de o serie de superstiţii. De exemplu, se spune că cine participă la sărbătoarea Dragobetelui va fi ferit de boli în acel an, iar gospodarii vor avea un an îmbelşugat. În această zi nu se sacrificau animale pentru că altfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.

Astfel, Dragobetele influenţa cursul dragostei, dar şi al vieţii satului pe tot parcursul anului, la fel ca şi zilele Babelor cu funcţia predictivă a acestora. Prilej de bucurie, Dragobetele rămâne una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale românilor, o tradiţie redescoperită în ultimii ani, care se încearcă să fie revitalizată. Aşa că, în acest an, alege să iubeşti româneşte!

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento