La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 13 febbraio 2009

Romanii care comit crime grave in Italia trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in inchisorile din Romania


Romanii care comit crime grave in Italia trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in inchisorile din Romania

In urma faptelor de cronica neagra ce au avut loc in Italia in care protagonistii au fost delincventi romani, precum si victime romani, nu mai este o noutate faptul ca astazi romanii din Italia trec printr-o perioada critica.

Trebuie sa incetam sa fim tinta atacurilor rasiste italiene, dar in acelasi timp, ar fi de dorit ca romanii sa nu mai fie printre cei care comit acte violente in Italia si nicaieri in lume.

Propunerile pe care doresc sa le prezint comunitatii romanilor din peninsula si oamenilor politici pentru rezolvarea acestei situatii sunt urmatoarele:

1. Criminalii romani trebuie sa-si ispaseasca pedepsele in inchisorile din Romania. In felul acesta s-ar evita situatiile nedorite in care acestia ar fi pusi in libertate, a doua zi dupa ce au fost arestati, de catre politia italiana cu riscul recidivelor sau a linsajului din partea italienilor.

2. Autoritatile din Romania trebuie sa ia pozitie ferma impotriva actelor discriminatorii care au avut ca victime romanii din Italia precum si impotriva mass-media italiene care au devastat comunitatea noastra din peninsula.

Autoritatile romanesti sunt unicele care pot dialoga de la egal la egal cu colegii lor italieni si care pot contribui in mod practic la solutionarea acestor probleme. Aportul asociatiilor romanesti din Italia, desi foarte activ in aceasta directie, nu poate avea din pacate aceeasi greutate ca si interventia unui ministru roman.

3. Cu ocazia alegerilor europarlamentare si comunale din Italia din martie si iunie 2009, in urma circularei n.2 a Ministerului de Interne italian de pe 22 ianuarie 2009 care are ca obiectiv inscrierea cetatenilor comunitari pe listele electorale , ar fi de dorit ca romanii sa participe masiv la vot in Italia.

Motivul important al acestei participari la viata politica italiana ar avea beneficii pentru noi toti, dincolo de faptul ca putem alege reprezentantii nostri in primarii: am constringe oamenii politici italieni sa ne trateze de la egal la egal cu italienii. Nici un om politic nu va ataca niciodata potentialii sai alegatori.

In acest fel, prin intermediul politicii italiene, comunitatea noastra ar putea frana atacurile mediatice la adresa romanilor din peninsula.

In fine doresc sa multumesc ministrului de externe Cristian Diaconesu si oamenilor politici ai PSD care au luat apararea romanilor din Italia in mod public in momentele cind noi aveam nevoie de ajutorul lor. Este deci o dovada importanta a faptului ca politica PSD-ului se intereseaza de romanii din diaspora.

- Doua luori de pozitie ale Ministrului de Externe al Romaniei Cristian Diaconescu, publicate de presa italiana la sfirsitul lunii ianuarie si pe 11 februarie

- O scrisoare a domnului Vicepresedinte al Camerei Deputatilor Adrian Nastase, scrisoare adresata presedintelui Senatului Italian, la inceputul lunii februarie,

- O luare de pozitie a Presedintelui Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, domnul Titus Corlatean pe data de 5 ianuarie 2009

- In urma propunerii mele, domnul Europarlamentar PSD Adrian Severin a scris o scrisoare Presedintelui grupului de Europarlamentari al PSE , domnul Martin Schulz, in care se cere o luare de pozitie din partea acestuia in apararea situatiei romanilor din Italia.

- O luare de pozitie oficiala adresata Prefecturilor Italiene, din Partea Ambasadei Romaniei la Roma si a Consulatelor romanesti din Italia, in urma politicii promovata de Ministerul de Externe din Romania, condus de domnul Ministru Cristian Diaconescu.

Marian Mocanu
PSD - Italia
www.mocanu.it

1 commento:

Anonimo ha detto...

Nu ma surprinde pozitia populatiei si a guvernului italian in cea ce priveste comunitatea romana din Italia.Pai cum sa nu fie suparati si terorizati,cind in fiecare zi auzi la T.V.cite o infractiune si mai multe comise de romini.Noi cum am fi reactinat daca ar fi fost invers.Ar trebui sa ne preocupe lucrul acesta si mai ales guvernul de la Bucuresti in colaborare cu cel italian sa faca ceva in acest sens,sa-i sprijine si sa ia masuri drastice.Am ajuns de risul lumii,azi miine o sa ni se interzica sa le mai calcam teritoriu.Si nu este adevarat ca suntem marginalizati toti romanii.Si ei recunosc ca suntem o parte care ne vedem de treaba si suntem oameni onesti,dar din cauza a "citorva" care considera ca pot face tot cea ce vor incep sa devina suspiciosi. In cea ce ma priveste eu sunt de 2 ani in Italia dar n-am intilnit pe unde am fost si pe unde am lucrat,pe nimeni facind nici cea mai mica aluzie la faptul ca sunt romanca,sau sa ma priveasca cu dispret,din contra sunt respectata si apreciata la locul de m-ca de oameni in general.Am f.multi prieteni italieni,care sunt niste oameni primitori,amabili si binevoitori.Nu putem avea pretentia sa se poarte cu manusi cu noi cind le bulversam viata cotidiana.Au iei infractorii lor nu mai au nevoie si de ai nostrii.Eu cred ca au fost destul de toleranti si intelegatori pina acuma,iar daca incep sa ia masuri impotriva noastra o fac pe buna dreptate.Cei care vin in Italia si in alte tari,trebuie sa stie odata pt.totdeauna ca vin numai daca vor sa munceasca(iei ne-au dat aceasta posibilitate)nu au ce cauta hotii,criminalii,violatorii e.t.c. Eu sper din tot sufletu ca se va face ceva impotriva acestor infractori ordinari ca sa se poata spune si de romani ca suntem un popor civilizat.

Posta un commento