Lideri ai românilor din Italia: Mesajul ministrului Diaconescu, lăudabil, dar nu suficient
Roma, 24 feb - Liderii şi membri ai comunităţii de români din Italia contactaţi de Agerpres apreciază mesajul ferm transmis de ministrul de externe, Cristian Diaconescu, luni seara, la conferinţa comună de la Roma cu omologul său Franco Frattini, însă consideră că acesta nu este suficient pentru a schimba atitudinea actuală creată în Italia faţă de întreaga comunitate de români, pe fondul prezentării în ultima perioadă în presă a violurilor şi altor infracţiuni cu autori români.
'Din punct de vedere al României a fost un moment pozitiv, este pentru prima oară când avem o poziţie verticală şi nu de vasalitate a unui ministru de externe român aici, în Roma, într-o perioadă când românii sunt înfieraţi. Nu e nouă situaţia aceasta, a început de cel puţin cei doi ani, iar atunci au fost poziţii timide şi întârziate. Domnul Diaconescu a spus lucrurilor pe nume şi a luat apărarea comunităţii româneşti', a menţionat secretarul naţional al Partidului Identitatea Românească, Mihai Muntean.
El consideră că, la nivel de mesaj public, deja s-a schimbat ceva la câteva ore după conferinţa de presă de luni seara, fiind favorabile pentru români mesajul transmis de conferinţa episcopală italiană, care a îndemnat la moderaţie autorităţile şi italienii de rând, dar şi statisticile prezentate marţi de Ministerul de Interne de la Roma potrivit cărora 6 din 10 violuri au autori italieni, iar numai 7% sunt comise de români.
Reprezentantul PIR consideră că autorităţile române nu trebuie să se mulţumească numai cu această intervenţie a şefului diplomaţiei, ci să reacţioneze cu mesaje în sensul respectării drepturilor de cetăţeni europeni ale românilor de fiecare dată când aceştia sunt luaţi pe nedrept în colimatorul politicienilor şi ai presei italiene.
'Campaniile de imagine nu servesc când se pun tunurile politico-mediatice pe noi din motive electorale. Trebuie însă să se răspundă pe acelaşi ton ferm şi prompt şi în continuare şi de către alţi înalţi oficiali români, pentru a se respecta drepturile noastre de cetăţeni europeni', a opinat Mihai Muntean. El este de părere, de asemenea, că un rău cum a fost cel creat în ultimele săptămâni la nivelul conştiinţei publice italiene este greu de îndreptat pe viitor. 'Oamenii şi-au făcut o impresie, au rămas cu nişte convingeri în privinţa noastră', arată Muntean.
De asemenea, Ramona Bădescu, consilierul primarului Romei, Gianni Alemanno, a insistat asupra faptului că mesajul ministrului Diaconescu privind protejarea de către autorităţile italiene a românilor la fel ca în cazul altor cetăţeni europeni trebuie însoţit şi de o colaborare mai strânsă la nivelul poliţiilor dintre cele două ţări. 'I-am transmis primarului Alemanno o idee de-a mea, de a aduce aici nu numai poliţişti români, ci şi maşini de poliţie româneşti, care să fie vizibile pe străzi. Dânsul a notat-o, dar, sigur, trebuie văzută efectiv şi posibilitatea de a o pune în practică', a spus Bădescu. Ea a mai apreciat că autorităţile române trebuie să răspundă pozitiv şi solicitării părţii italiene de a-i trimite pe infractorii condamnaţi definitiv pentru a-şi ispăşi pedeapsa în penitenciarele româneşti.
'Trăim momente delicate din punct de vedere social, moral, ne e frică unii de alţii, prin intermediul ştirilor negative, al acestui masacru de ştiri obsesive, s-a creat această opinie, această frică, iar pe mai departe trebuie procedat cu mare delicateţe, cu o colaborare bună între state', consideră cunoscuta cântăreaţă şi actriţă româncă.
Depinde de fiecare român în parte, pe viitor, să avem linişte în întreaga comunitate, de mai multă autoresponsabilitate şi de o înţelegere corectă a libertăţii şi şansei oferite de pământul italian, a menţionat Ramona Bădescu, care a ţinut să se insiste mai mult în presa română şi italiană asupra cazurilor de români bine integraţi în societatea italiană şi să nu se inflameze şi mai mult situaţia. Ea a precizat că o publicaţie tabloidă din România a publicat o informaţie 'umflată', potrivit căreia ar fi primit 200 de mesaje de ameninţare cu moartea pe contul său de Facebook, însă aceste emailuri nu erau de ameninţare, ci de 'intimidare, jignitoare'. 'În această înflăcărare de suflete se aruncă cu cuvinte, şi e drept că mi-am creat şi inamiciţii cu luările mele de poziţie în favoarea românilor, dar nu au fost ameninţări cu moartea. Am primit mult mai multe mesaje de încurajare', a mai spus Bădescu.
De asemenea, Simona Farcaş, preşedintele Asociaţiei Italia-România Futuro Insieme (IRFI), a spus că sunt lăudabile intervenţiile celor doi miniştri de externe şi că ele împărtăşite şi de către majoritatea românilor din Italia, însă, în condiţiile în care nu a fost transmis un mesaj direct în direcţia presei pentru a opri campania din ultimele săptămâni, lucrurile nu se vor schimba prea mult, deja tinerii italieni fiind infectaţi cu convingerea rasistă că românii sunt o naţie de infractori.
'Atât timp cât românii vor comite infracţiuni, noi suntem convinşi că presa le va prezenta în continuare cu obstinaţie. Guvernul, MAE italian, trebuie să ia măsuri în privinţa presei, care face un joc politic coordonat cu interese electorale', spune Simona Farcaş.
Ea crede că atât timp cât guvernul român menţine neînţelegerea cu privire la transferul deţinuţilor români din Italia în penitenciarele româneşti şi nu ia în serios combaterea infracţionalităţii româneşti din Italia, fără să se 'spele pe mâini' de românii infractori de aici, presa italiană va continua campania, pentru că îi este cerută de politicieni. 'Sunt mişcări de şah foarte simple, noi ca lideri de asociaţii am devenit neputincioşi. Facem acţiuni de imagine la nivel local, dar nu vom schimba niciodată atitudinea presei', afirmă Simona Farcaş, care crede că românii din Italia sunt mai înclinaţi spre soluţii pe cont propriu pentru a-şi proteja familiile şi viitorul decât să aştepte acţiuni ale politicienilor.
Ministrul Cristian Diaconescu a cerut luni seara ca instituţiile italiene să îi protejeze în acelaşi mod, şi pe cetăţenii italieni, şi pe cei români. 'Nu voi accepta niciodată, nici în cea mai mică interpretare, faptul că un incident se poate răsfrânge împotriva unei întregi comunităţi. Este împotriva moralei şi împotriva oricărei valori', a evidenţiat Diaconescu.
Franco Frattini a afirmat şi el că nu este normal să se generalizeze: 'Nu se fac afirmaţii care să privească o ţară, un popor, se fac menţionări precise care să spună că cine a comis o infracţiune să meargă în ţara sa să facă pedeapsa, cine este arestat să fie judecat, cine trăieşte cinstit va fi, la fel cum a fost şi până acum şi cum va fi şi în continuare, primit şi tratat ca un amic, un cetăţean european, cineva care face bine'.
Ministrul Frattini a subliniat că este necesar din partea autorităţilor italiene un 'efort de comunicare' prin care să fie spus opiniei publice italiene faptul că nu numai România este o ţară prietenă, ci şi poporul român este prieten al Italiei. 'Evident că nimic nu poate să afecteze relaţia noastră, cu atât mai puţin criminalii care au comis infracţiuni. Este vorba despre persoane care au făcut crime oribile, pe care noi nu le putem accepta, iar aceasta nu trebuie să facă pe cineva să pună la îndoială loialitatea şi corectitudinea unui popor întreg, ale celor care trăiesc respectând legile şi principiile noastre morale', a afirmat şeful diplomaţiei italiene.
Miniştrii de externe Cristian Diaconescu şi Franco Frattini au susţinut, luni seara, o conferinţă de presă comună la Palatul Farnesina, din Roma, după ce au venit împreună, în aceeaşi aeronavă, de la Bruxelles, unde au participat la lucrările reuniunii (CAGRE).AGERPRES
Data: 2009-02-24 20:25
Corespondentul Agerpres, Marius Frăţilă
Sursa: Agerpres
mercoledì 25 febbraio 2009
Mesajul ministrului Diaconescu, lăudabil, dar nu suficient
Pubblicato da Catalina Sava alle 21:48
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento