La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 16 febbraio 2009

Copiii "căpşunarilor", o generaţie cu sechele psihice, potrivit unui reportaj New York Times


Duminica, 15 Februarie 2009

Exodul românilor la muncă în străinătate a dat naştere unei generaţii de ''orfani ai căpşunilor'', adică a unor copii cu sechele psihice. Este concluzia unui studiu sociologic realizat de fundaţia Soros şi publicat de The New York Times.

Ziariştii americani au venit în România şi demonstrează veridicitatea studiului cu povestea unui copil dintr-o comună argeşeană. Personajul principal al reportajului The New York Times, un băiat de 12 ani, este doar unul din cei peste 170 de mii de copii români care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Specialiştii care au realizat studiul susţin că aceşti copii sunt mai expuşi abuzului de alcool sau de ţigări decât ceilalţi copii şi că riscă să devină infractori. Notele lor la şcoală sunt extrem de mici.

Mai este şi o altă categorie - cei care se simt vinovaţi de plecarea părinţilor. Motiv pentru care performanţele şcolare sunt de excepţie, în speranţa că aşa mama şi tatăl vin înapoi acasă. Copiii emigranţilor, notează The New York Times, sunt adesea depresivi. Impactul plecării la muncă în străinătate este acut în România, pentru că foarte mulţi dintre cei care lucrează peste graniţe sunt din mediul rural, unde legăturile familiale sunt mai strânse ca la oraş.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento