La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 12 luglio 2009

Universităţile „Spiru Haret” şi „Petre Andrei” au fost scoase în afara legii


de Raul FLOREA 11 IULIE 2009

•Ministerul Educaţiei refuză să acorde diplome pentru specializările neautorizate prin care Universitatea Spiru Haret scoate anual zeci de mii de absolvenţi: „Anul acesta, au cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a fi sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea”.

EXCLUSIV Universităţile „Spiru Haret” şi „Petre Andrei” au fost scoase în afara legii. 56.000 de absolvenţi, în aer. Ecaterina Andronescu, pentru Gândul: „Nu pun sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea”
Universitatăţile „Spiru Haret” (USH) şi „Petre Andrei”din Iaşi au fost scoase în afara cadrului legal, Ministerul Educaţiei (MECI) luând decizia de a nu mai acorda diplome pentru absolvenţii care au fost şcolarizaţi de respectivele instituţii.

Practic, cele două universităţi private nu mai figurează în hotărârea de guvern ce cuprinde instituţiile de învăţământ superior recunoscute la nivel naţional, drept care rectoratele nu mai pot primi diplome cu antetul MECI. Mai mult, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ia în calcul chiar desfiinţarea prin lege a celor două instituţii dacă acestea nu îşi rezolvă problemele. Dacă în cazul universităţii ieşene motivul excluderii este mai vechiul scandal al fuzionării cu Universitatea „Apolonia”, în privinţa Universităţii „Spiru Haret”, eliminarea din cadrul legal s-a făcut, culmea, la propria cerere. Aceasta după ce conducerea Universităţii „Spiru Haret” a decis, în 2007, că poate de la sine putere să reducă numărul anilor de studiu în privinţa facultăţii de drept de la patru la trei deşi planul cadru nu permitea acest lucru. Cum MECI s-a opus iniţiativei USH, cea mai mare universitate din lume, - ce scoate anual tot atâţia absolvenţi cât toate universităţile de stat din România la un loc pe cifrele bugetate - a dat, anul trecut, în judecată ministerul câştigând procesul.

Paradoxal, una dintre solicitările aprobate de instanţă a fost tocmai aceea de a nu mai figura în HG-ul emis anual de executiv. Ministerul Educaţiei nu numai că a pus în practică dorinţa rectoratului, dar a decis să blocheze trimiterea de diplome pentru acele specializări care nu sunt autorizate sau acreditate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că Universitatea „Spiru Haret” va primi diplome abia în momentul în care se va supune evaluării şi îşi va autoriza programele de studii pentru care în prezent nu are nici un fel de aprobare, majoritatea dintre acestea funcţionând prin intermediul învăţământului la distanţă: „Prin această HG am considerat că este potrivit ca Universitatea „Spiru Haret” nu intre printre instituţiile care primesc recunoaşterea necesară. E un demers ce trebuia făcut mai demult şi cred că e un gest de respect pentru sistemul de învăţământ. Anul acesta, au cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a fi sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea. Nu-mi pot permite aşa ceva. N-avem cum să fim de acord să dea aceste diplome. Universitatea nu a fost niciodată evaluată, nu a permis accesul ARACIS (n.r. organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea programelor de studiu) deşi avea ocazia să-şi facă evaluarea pe fonduri structurale. Nu pot să spun că e legal ceea ce nu e legal. Apoi a fost episodul sesiunii din iarnă când studenţii nu aveau loc nici pe scări. M-am sesizat şi am cerut evaluarea instituţională pentru a vedea dacă numărul de studenţi se regăseşte în ceea ce universitatea are. Au refuzat din nou şi la solicitarea ministerului”.

Ambasada României la Berlin a cerut lămuriri cu privire la filiala USH din Germania

Conform şefei învăţământului, problema USH a depăşit graniţele României, întrucât universitatea a deschis mai multe puncte de lucru în străinătate în aceeaşi manieră în care şi-a înmulţit oferta de studii în ţară şi anume cu de la sine putere, fără a se supune vreunei evaluări sau aprobări: ”Am primit un semnal de la ambasada noastră din Berlin şi am fost întrebată dacă instituţia pe care o au în Germania cei de la „Spiru Haret” funcţionează pe baza legilor româneşti şi am răspuns că nu. E o filială pentru care nu există nici o responsabiliatate a României. Nu ştiu ce informaţii a dat ambasada mai departe, dar ştiu că ceea ce se întâmplă aici e de notorietate internaţională. Universitatea sfidează , dar sper ca prin discuţie să înţeleagă că nu se poate face orice în această ţară în materie de învăţământ superior. Ca să avem recunoaşterea diplomelor româneşti în lume trebuie să respectăm rigorile care se impun”.

Cât priveşte Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, motivele excluderii din HG sunt cu totul altele, instituţia înfiinţată în 2003 având de facto doi rectori şi două senate, situaţie la care s-a ajuns în urma unei fuziuni între Fundaţia „Petre Andrei” şi Universitatea Apolonia. Prin respectiva fuziune personalul didactic, personalul tehnico-administrativ şi patrimoniul trebuiau să fie transferaţi de la fundaţia sub pălăria căreia universitatea a funcţionat până în momentul apariţiei legii către persoana juridică numită Universitatea „Petre Andrei”, ceea ce nu s-a întâmplat decât cu două facultăţi. Mai mult, fuziunea s-a făcut prin hotărâre judecătorească, ceea ce contravine Legii Învăţământului. Trei miniştri au încercat până acum să tranşeze problema invalidându-l pe Nicolae Niculescu, unul dintre cei doi autoproclamaţi rectori, însă nimeni nu a reuşit să o rezolve.

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento