La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 19 luglio 2009

Italienii adoptă copiii noştri după legile lor


Oana Botezatu
Vineri, 17 Iulie 2009

Doi micuţi români au fost adoptaţi în baza unor decizii ale Tribunalului de la Roma, contrar acordului dintre state

Doi copii români au fost adoptaţi în Italia la începutul acestui an. Autorităţile din Peninsulă au încălcat, astfel, legislaţia română, care interzice adopţia internaţională a copiilor, dar şi acordul încheiat între Guvernul României şi cel al Republicii Italiene privind cooperarea în domeniul protecţiei minorilor români neînsoţiţi sau în dificultate aflaţi în Italia, semnat în iunie 2008, la Roma, şi intrat în vigoare în octom brie 2008.

Despre adopţia celor doi copii, H.A. şi Ş.F. - în vârstă de un an şi şapte luni, respectiv trei ani - auto rităţile române au aflat abia în martie anul acesta. Asta deşi, în cazul primului minor, fuseseră demarate procedurile de repatriere din 2008. În cel de-al doilea caz, nu s-a ştiut de existenţa copilului până nu s-a pri mit notificarea privind adopţia, potrivit Mediafax.

Astăzi, autorităţile din România vor discuta cazurile celor doi micuţi cu A lessandra Mussolini, preşedintele Comisiei pentru drepturile copilului în parlamentul italian, aflată la Bucureşti.

Informaţii prea puţine

Minorul H.A. (născut la Roma, pe 5 decembrie 2007) se afla în trun centru de protecţie după ce fusese abandonat de mamă, în fe brua rie 2008, când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a fost se sizată de Ambasada României la Roma. Cu toate că autorităţile române au găsit-o pe bunica micuţului la Botoşani, aceasta fiind dispusă să crească copilul, ANPDC a fost in formată că Tribunalul pentru Mi nori din Roma a dispus menţinerea copilului în Italia. ANPDC a mai cerut o dată repatrierea, în aprilie, dar tribunalul a respins ce rerea.

Cel de-al doilea copil, născut pe 30 iunie 2006, a fost adoptat „fără probleme”: nu s-au interesat de el nici părinţii, dar nici autorităţile italiene nu au trimis vreo în ştiinţare. Despre micuţ, ANPDC a aflat după ce a solicitat Italiei repatrierea minorilor români, în baza acordului de la Roma. „Deşi am cerut, nu ne-au transmis niciun fel de detalii legate de acest caz”, a declarat Ileana Savu, secretar de stat la ANPDC. Cu toate că Theodora Bertzi, fostul secretar de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, apreciază că România trebuie să ceară desfacerea acestor adopţii, Savu e de părere că o atitudine diplomatică ne va ajuta mai mult: „Pentru a desface adopţiile trebuie să dăm în judeca tă statul italian, or, eu cred că interesul copilului primează. Autorităţile italiene ne-au asigurat că vor avea grijă să nu se mai întâmple astfel de cazuri”.

Potrivit lui Savu, copiii sunt bine, iar ANPDC va cere rapoarte periodice. Surse din sistem spun însă că se cer frecvent informaţii despre minorii din Italia, dar se primesc foarte puţine şi foarte rar.

Sursa: Evenimentul Zilei.

Nessun commento:

Posta un commento