La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 7 luglio 2009

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe român, Cristian Diaconescu cu ministrul Afacerilor Externe italian, Franco Frattini


Data: 07.07.2009

România şi Italia vor organiza în această toamnă un nou summit interguvernamental, în marja căruia va fi organizat şi un forum al societăţii civile din cele două ţări, care să contribuie la apropierea şi la o mai bună cunoaştere a celor două popoare – anunţul a fost făcut astăzi de miniştrii de externe român, Cristian Diaconescu, şi Italian, Franco Frattini, la finalul întrevederii avute cu ocazia vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei italiene o efectuează la Bucureşti, la invitaţia părţii române.

„Dialogul bilateral se desfăşoară în contextul şi sub auspiciile unor relaţii privilegiate dintre România şi Italia, relaţii marcate de parteneriatul strategic între cele două state şi de o colaborare bilaterală cu mult peste media obişnuită”, a precizat ministrul Diaconescu în conferinţa de presă.

În cadrul convorbirilor, au fost abordate teme precum: dezvoltarea parteneriatului strategic lărgit, comunitatea de români, relaţiile economice bilaterale, cooperarea dintre România şi Italia în cadrul Uniunii Europene şi a organizaţiilor internaţionale, în condiţiile în care în acest an se sărbătoresc 130 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa a două proiecte discutate cu omologul său: cooperarea bilaterală şi regională în domeniul energiei, în sensul coordonării în interiorul Uniunii Europene, precum şi în Parteneriatul Estic pe care Uniunea Europeană îl promovează în această perioadă. „Suntem bucuroşi să constatăm, în ceea ce priveşte Balcanii de Vest şi perspectiva europeană a acestei regiuni, că poziţiile exprimate de Italia şi România sunt convergente, atât în ceea ce priveşte modalităţile de cooperare cu statele din zonă, cât şi în ceea ce priveşte susţinerea aspiraţiilor acestor state pentru a deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene”, a precizat ministrul Diaconescu.

În acest sens, ministrul Frattini a arătat: „Împărtăşim aceleaşi idei cu România în ceea ce priveşte Balcanii Occidentali, România are un rol cheie în sud-estul european şi este un exemplu bun pentru toate ţările candidate, deoarece exemplul său este unul de succces. Sperăm ca peste câteva săptămâni să putem liberaliza vizele pentru trei ţări importante din Balcani, înainte de toate Serbia, Muntenegru şi Macedonia, evident, fără să uităm Albania şi Bosnia- Herţegovina. Ne-am gândit împreună cum să întărim Iniţiativa Central Europeană. Anul acesta România prezidează această iniţiativă extrem de importantă şi vom contribui cu idei la întărirea acestui instrument, pe care personal îl consider extrem de important”.

Cei doi demnitari vor participa, de asemenea, în cursul zilei de astăzi la Forumul economic organizat de organizaţia oamenilor de afaceri italieni din România – UNIMPRESA (ora 16.30, Hotel Athenee Palace Hilton, sala Diplomat. Presa are acces la Forum). În cadrul Forumului ministrul Diaconescu va susţine o alocuţiune pe tema relaţiilor economice bilaterale în noul context internaţional, precum şi a avantajelor/oportunităţilor pe care ţara noastră le oferă investitorilor străini. Aceasta în condiţiile în care Italia se află pe locul 2 între partenerii economici ai României şi ocupă locul 6 în topul investitorilor în România în funcţie de suma totală investită, cu cel mai mare număr de societăţi străine în România (27.513 companii cu capital italian înregistrate la 30 aprilie 2009).

Fonte: Romania - Ministerul Afacerilor Externe.

Nessun commento:

Posta un commento