La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 8 settembre 2008

Traian Băsescu: Vizita la Vatican a consolidat relaţiile României cu Sfântul Scaun


Traian Băsescu: Vizita la Vatican a consolidat relaţiile României cu Sfântul Scaun
Duminica, 07 Septembrie 2008

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la întoarcerea din vizita oficială efectuată în Italia că obiectivul a fost consolidarea relaţiilor statului român cu Sfântul Scaun, având în vedere influenţa Vaticanului în UE şi prezenţa a peste trei milioane de români în ţări catolice.

Şeful statului a precizat că în discuţiile cu Papa Benedict al XVI-lea şi cele cu secretarul de stat al Vaticanului, Tarcisio Bertone, au fost abordate subiecte legate de comunitatea românilor din Italia, dar şi de programele de integrare a comunităţii rome. Traian Băsescu a mulţumit Vaticanului pentru sprijinul acordat românilor de peste hotare, prin intervenţii directe.
"Putem vedea ajutorul extraordinar pe care Sfântul Scaun şi Biserica Catolică îl dau românilor din Italia şi Spania, în pricipal. Biserica Catolică a pus la dispoziţia românilor zeci de biserici în care preoţii români ortodocşi ţin slujbe la care participă românii", a arătat Băsescu . "Am insistat pe continuarea acestui program, pentru că în jurul bisericilor în care se slujeşte pentru românii din Italia se formează parohii, un reper pentru cetăţenii de peste hotare", a explicat preşedintele.
Traian Băsescu a prezentat Sanctităţii Sale precum şi secretarului de stat al Vaticanului principalele repere ale legii cultelor din România, lege ce "stabileşte un parteneriat între biserică şi stat", a precizat preşedintele.
"Vă mărturisesc că m-a surpins faptul că Sanctitatea Sa, precum şi secretarul de stat aveau cunoştinţă despre această lege şi o apreciază ca un element de progres deosebit", a adăugat Băsescu. Datorită acestei legi, statul român a putut contribui "cu sume considerabile" la achizţia terenului şi clădirii pe care se află acum Episcopia BOR din Italia, "ce va deveniun centru de românism şi va fi un puternic punct de legătură al românilor din Italia cu limba lor, cu ţara", consideră şeful statului.
Cu această ocazie, Traian Băsescu a anunţat că a fost aprobată înfiinţarea a opt noi consulate în Italia.
Şeful statului a confirmat totodată că a reiterat invitaţia adresată Papei Benedict al XVI-lea de a vizita România şi a precizat că "răspunsul la acest tip de invitaţii este, în general, pozitiv".
Sursa: Realitatea.net

Nessun commento:

Posta un commento