La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 17 settembre 2008

Romii şi-au exprimat, la summitul lor, indignarea faţă de măsurile luate de autorităţile italiene


Romii sunt indignaţi de aprobarea dată de UE pentru amprentarea membrilor comunităţii lor din Italia şi au spus clar acest lucru marţi la summitul organizat de Comisia Europeană, la Bruxelles.

Omul de afaceri George Soros a luat cuvântul la această conferinţă. "Sunt cu adevărat îngrijorat de amprentarea romilor din Italia. Mă tem să nu devină o normă de facto în UE", a subliniat el. "Înregistrarea pe criterii etnice ar trebui să fie ilegală şi sper că acest fapt va fi stabilit de Curtea Europeană de Justiţie", a adăugat el.
Un reprezentant al comunităţii de romi a luat apoi cuvântul. "Vă mulţumesc pentru acţiunea dumneavoastră şi pentru ajutor. În numele întregii comunităţi de romi, vă acord cetăţenia romă", a anunţat el.
Intervenţia lui Soros a urmat o alocuţiune a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a dat ocazia reprezentanţilor romilor să-şi exprime nemulţumirea după aprobarea dată de CE pentru recensământul care vizează comunitatea lor din Italia. Mulţi dintre cei prezenţi purtau tricouri pe care scria "NU înregistrării pe crtiterii etnice ".
Barroso, stânjenit, a încercat să minimalizeze decizia Comisiei. "Denunţaţi discriminarea etnică. CE este cu totul pe această linie", a subliniat el.
Serviciile sale tocmai şi-au dat aprobarea pentru recensământul controversat din Italia, spre marea nemulţumirea a autorităţilor italiene. Spunând că are numeroase angajamente, Barroso a părăsit apoi sala, fără să mai asculte discursul lui Soros.
"Situaţia dramatică a romilor nu poate fi rezolvată de la Bruxelles", a avertizat totuşi Barroso. "Instrumentele pentru aducerea unei schimbări sunt în mâinile statelor membre. Politicile pentru integrarea romilor sunt de competenţa statelor membre", a subliniat el.
Preşedinţia franceză a UE, reprezentantă de ministrul pentru locuinţe şi oraş, Christine Boutin, a promis că va prezenta propuneri de acţiuni concrete în favoarea romilor, la un summit european din decembrie. "Franţa va acţiona pentru suprimarea titlului de călătorie impus nomazilor şi doreşte ca romii să poată vota şi să aibă o carte de identitate", a adăugat ea.
Reprezentanta comunităţii romilor aleasă în Parlamentul European, Livia Jaroka, a reamintit că "romii fac parte din societatea europeană".
Romii, popor fără ţară, sunt în număr de circa zece milioane de Europa şi constituie cea mai mare minoritate etnică din UE. "Vrem să continuăm să facem parte din societate şi, de aceea, trebuie să se discute despre reintegrarea romilor", a afirmat ea.
Eforturile trebuie să ducă la succese în privinţa accesului la locuri de muncă, pentru asigurarea independenţei economice, şi, pentru acest lucru, trebuie asigurat accesul la educaţie încă de la grădiniţă", a explicat ea.
Membru fondator al formului romilor şi al nomazilor în Consiliul Europei, May Bittel nu-şi ascunde îndoielile legate de rezultatul conferinţei de la Bruxelles. "Vom vedea la încheierea reuniunii, dar nu trebuie ca soluţiile să fie impuse", a subliniat el. Şi el este îngrijorat de aprobarea dată pentru recensămîntul în taberele de romi din Italia. "Dacă se aprobă acest lucru în Italia, va urma întreaga Europă", a precizat el.

Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento