La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 3 settembre 2008

Un român proiectează pentru Philips cel mai subţire LCD din lume


02 Sep 2008

de Cosmin Popan
Eugen Onac se află în spatele prototipului dezvoltat de Philips, ale cărui dimensiuni revoluţionează industria: la o diagonală de 81 de centimetri, ecranul are doar 8 milimetri grosime şi o greutate de 5 kilograme.

Recordul atins de compania olandeză Philips, tradus deocamdată printr-un prototip, va fi „omologat“ în cadrul Târgului IFA, desfăşurat la Berlin în perioada 4-9 septembrie. Ecranul va face fără doar şi poate deliciul utilizatorilor, care îl vor atârna pe perete ca pe un banal tablou. Lideri de piaţă în domeniul tehnologiilor de iluminat, batavii au mizat pe acest atu, confirmă pentru Cotidianul Eugen Onac, românul care activează în cadrul Philips Research din Eindhoven. „La acest centru facem expertiză pe design optic şi backlighting. Philips a făcut nişte studii şi, pe lângă calitatea imaginilor, designul televizorului va juca un rol din ce în ce mai important în alegerea unui televizor“, explică Onac mişcarea olandezilor.Anteriorul recordman în materie de subţirime era un LCD de la Sony, de 9,9 milimetri, lansat la sfârşitul lunii august.

Philips a preferat să ţină replica pentru Sony sub maxim secret: „Lumea (n.r. - de la Philips) era foarte entuziasmată, iar modelul a fost arătat pentru prima dată la nivel intern acum câteva luni. Abia ulterior s-a luat decizia de a fi prezentat public la Berlin“. Diferenţa făcută de Philips e la nivelul de iluminare. „Ecranele normale LCD au o parte de backlight, care are o grosime de 20-30 de milimetri. Noi am reuşit să o facem de 20 de ori mai subţire, ajungând la un milimetru. Am folosit un ghid de lumină, care este un material din plastic transparent care conduce lumina. Avem 30 de leduri în partea de jos a ecranului şi alte 30 în partea de sus. Acestea injectează lumina în ghidul de lumină, care o împrăştie apoi pe toată suprafaţa ecranului într-un mod uniform“, detaliază românul. Cea mai mare provocare pentru echipa lui Onac a fost legată de punctul în care se cuplează lumina în ghidul de lumină, „pentru că ghidul, fiind de doar un milimetru, e foarte dificil să faci cuplarea într-un mod eficient fără a pierde multă lumină“. Angajatul Philips este destul de încrezător că recordul atins va sta ceva vreme în picioare: „Am modificat un ecran clasic LCD, iar cu aceste ecrane nu mai se poate ajunge foarte departe în privinţa subţirimii de unde suntem noi în acest moment. Numai partea de LC este de doi milimetri. În parte de backlighting nu ştiu dacă se poate reduce mai mult decât am redus noi. Există oledurile (n.r. - organic light-emitting diode), care pot fi foarte subţiri şi care ne pot concura. Noi am ales să lucrăm pe LCD-uri pentru că este o tehnologie matură, care beneficiază de un volum mare de vânzări şi de preţuri în scădere, în timp ce oledurile sunt în continuare extrem de scumpe“. Detaliile concrete legate de preţ şi data lansării mai întârzie. „Suntem în discuţie cu diverşi parteneri pentru a-l aduce pe piaţă cât mai rapid, însă nu avem o dată prognozată pentru lansare. Sperăm să fie la un preţ convenabil, deoarece componentele folosite sunt standard“, spune Onac. Lămpi transformate în LCD Angajat de aproape trei ani în cadrul Philips, Eugen Onac are 33 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Fizică la Universitatea din Bucureşti, unde a mai urmat un program de master. A făcut apoi un stagiu de câteva luni în Germania, la Cottbus, şi a continuat cu un doctorat în Olanda, la Universitatea Tehnică din Delft. Imediat după, la sfârşitul lui 2005, s-a angajat la Philips. Primul contact cu tubul catodic, avut în copilărie, îl urmăreşte şi acum pe Onac: „Primul televizor pe care mi-l amintesc era unul alb-negru, cu lămpi“.
Sursa: Cotidianul.

Nessun commento:

Posta un commento