La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 29 settembre 2008

16 români, în greva foamei pentru că italienii nu le-au dat salariile

Trăiesc din datorii şi nu îşi mai pot plăti ratele la bănci
27 SEPTEMBRIE 2008
*Guvernul român îi ajută doar cu o vorbă bună pe lângă Ministerul italian al Muncii

Patru zile au fost în grevă japoneză, iar de ieri sunt în greva foamei, deoarece nu au fost plătiţi de patronul italian. Aceasta este situaţia dramatică a 16 români din Ciampino, angajaţi legal, dar care de patru luni trăiesc din datorii, nu-şi mai plătesc ratele la bănci şi riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului. Mai mult, angajatorul firmei de transporturi unde muncitorii români lucrează a dispărut. Autorităţile române erau conştiente de situaţia celor 16, după cum reiese din comunicatul proaspăt numitului consilier de stat, Petre Roman. Înaltul Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, care a fost în Italia miercuri şi joi, a intervenit pe lângă unul dintre secretarii de stat din Ministerul italian al Muncii pentru rezolvarea situaţiei.

„Ministerul Muncii din Italia înţelege să propună o procedură rapidă de rezolvare a acestor litigii de muncă. De altfel, în acest moment, 16 lucrători români se află în greva foamei din acest motiv şi, la semnalarea lui Petre Roman, reprezentanţii Ministerului Muncii au hotărât să intervină pentru a media, prin mijloace legale, această situaţie", reiese dintr-un comunicat al Executivului român. Având în vedere acest „precedent”, Petre Roman le-a propus autorităţilor italiene crearea unui acord între inspectoratele de muncă din România şi Italia, se arată în comunicat. Măsura urmăreşte combaterea muncii ilegale, pentru ca românii din Italia să beneficieze de toate drepturile salariale şi de protecţia muncii, dar şi evitarea unor noi cazuri în care muncitorii români aflaţi cu acte în regulă în Italia nu li se plătesc drepturile salariale pe lungi perioade de timp. (M.T.)
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento